Uusi jätelaki ja kunnalliset jätehuoltomääräykset päätettiin jo kesällä 2021, mutta voimaan ne astuvat vaiheittain. Miten esimerkiksi kompostoinnin tai lasipakkausten kierrätyksen kanssa pitäisi toimia tällä hetkellä – tai ensi syksynä?
Jos nyt kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä kotona tai mökillä, siitä tulee myös Pälkäneellä ja Kangasalla tehdä kompostointi-ilmoitus alueelliselle jätehuoltoviranomaiselle. Tammikuun puoliväliin mennessä kompostointi-ilmoituksia on tehty Pälkäneeltä ja Kangasalta noin 1500 kappaletta. Kaikkiaan kompostointi-ilmoituksia on tullut alueelliselle viranomaiselle yhteensä 12 000.
Kompostointi-ilmoitus pitäisi jättää kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös kesämökkejä ja niitä kiinteistöjä, joilla ”keittiöbiojätteen” kompostointia on tehty jo aikaisemminkin.
Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelumuistion mukaan kompostointi-ilmoituksen käyttöönotolla varaudutaan uudistuvan jätelainsäädännön vaatimukseen biojätteen käsittelyä koskevan rekisterin perustamisesta. Rekisterin pohjalta puolestaan pystytään lähitulevaisuudessa arvioimaan keittiössä syntyvän biojätteen määrää.
Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta.
Jos puutarhajätteitä ei kompostoida kiinteistöllä, ne on toimitettava Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tai kunnan osoittamaan vastaanottopaikkaan. Puutarhajätteiden vienti puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille ilman maanomistajan lupaa on kiellettyä. Se katsotaan roskaamiseksi ja yleistä viihtyvyyttä heikentäväksi, minkä lisäksi se voi aiheuttaa vieraslajien leviämistä luontoon.
Biojäte laajenee
Pälkäneellä ja Kangasalla kaikilla vähintään viiden asunnon kiinteistöillä tulee löytyä huhtikuun alkuun mennessä pihasta jäteastiat niin biojätteelle ja metallille kuin lasi-, kartonki- ja muovipakkauksillekin. Isännöitsijöitä on jo ohjeistettu tilaamaan jäteastiat Pirkanmaan Jätehuollosta.
Biojäteastia pitäisi olla jo kaikilla vähintään viiden asunnon kiinteistöillä myös Pälkäneellä ja Kangasalla, mutta Kangasalan suunnalla biojätteen keräysvelvollisuus laajenee myös pienemmille kiinteistöille. Syyskuun alusta lähtien biojätekeräys tulee koskettamaan Tampereen seudulla yli 10 000 asukkaan keskustaajaman alueella myös alle viiden asunnon kiinteistöjä. Kartalla kyseinen rajaviiva jää kutakuinkin Huutijärven paikkeille.
Biojätteen kierrätyksen voi hoitaa joko tilaamalla oma tai naapurien kanssa yhteinen biojäteastia tai kompostointi asianmukaisessa kompostorissa.
Biokimpassa Pirkanmaan Jätehuolto tuo biojäteastian maksutta kiinteistölle. Astian tyhjennys maksaa tämän vuoden taksoilla Pälkäneellä 4,81 euroa ja Kangasalla 4,42 euroa kerralta. Tämä kustannus jaetaan kimppaan osallistuvien kesken. Myös oman biojäteastian jätehuoltoyhtiö tuo ilmaiseksi, mutta tyhjennysmaksu tulee kokonaisuudessaan yhden maksajan maksettavaksi.
Biojätteen kierrätykseen kiinnitetään huomiota taustalla olevan uudistuneen jätelain ja EU:n kierrätystavoitteiden johdosta. Yhdyskuntajätteistä olisi kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Biojäte päätyy Nokian Koukkujärvelle biolaitokselle, jossa siitä tehdään ympäristöystävällistä ja paikallista liikennepolttoainetta BIG-biokaasua sekä luomuravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.
Kestävän kehityksen puolesta
Yhteydenottoja on tullut sekä Pirkanmaan Jätehuoltoon että alueelliselle jätehuoltoviranomaiselle niin biojätekeräyksen laajenemista kuin kompostointi-ilmoitustakin koskien.
– Kompostointi-ilmoituksen tekeminen ei ole oman kokemukseni perusteella vaikeaa, vaan kyse on enemmän ihmisten asenteesta. Ilmoituksentekoa ei ole osattu ottaa vakavasti, arvioi Sydän-Hämeen Viheryksikön yrittäjä Inka Järvinen.
Puutarha-alan opintojen loppusuoralla oleva Järvinen on väsännyt viime aikoina ilmoituksia ahkerasti apua pyytäneille.
– Sähköisessä ilmoituslomakkeessa kysytään muun muassa kiinteistön sijainti, vastuuhenkilö ja mikä komposti on käytössä, hän listaa.
Kompostoinnin ja biojätteen kierrätyksen nousu puheenaiheeksi lämmittää kestävän kehityksen nimeen vannovan Järvisen mieltä.
– Merkittävä osa sekajäteastiaan päätyvästä tavarasta on biojätettä, ja iso osa on muovia. Biojätteen kierrätys on jo monelle rivitalo- ja kerrostaloasukkaalle tuttua – ja sinänsä helppoa, kun biojätettä ei tarvitse kuljettaa minnekään kauas keräyspisteeseen.
Tulevan viheralan puutarhurin mielestä kompostointi-ilmoituksen tekemistä voitaisiin markkinoida ihmisille hieman erilaisesta kulmasta kuin tähän mennessä. Nyt on kuljettu pitkälti lakipykälät ja velvoittavuus edellä, kun esiin voitaisiin nostaa muitakin asioita.
– Kompostoimalla ihmiset saavat luomumultaa hyödynnettäväksi, joko itselleen tai vaikka naapurille annettavaksi. Kompostointi-ilmoituksen tekemällä puolestaan saa selvää säästöä, kun sekajätteen tyhjennysväliä voi halutessaan pidentää ilmoittamalla siitä Pirkanmaan Jätehuoltoon. Ilmoituksellahan pyritään myös siihen, että kompostoinnin halutaan olevan turvallista eikä aiheuttavan haittaa ympäristölle tai vaikka naapureille.
Puutarha-alalle pälkäneläinen Järvinen lähti vuonna 2019 tehdyn selkäleikkauksen jälkimainingeissa.
– Siinä kohtaa piti miettiä, mitä sitten tekisi. Olin aina ajatellut, että en jää eläkkeelle kaupan alalta, ja niistä tekijöistä löytyi se rohkeus hypätä koulun penkille.
Jätelain uudistusta hän oli tietoisesti seurannut jo pitkään, ja palo yrittäjäksi lähtemiseen syttyi opintojen yrittäjyysopinnoissa liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa. Kestävä kehitys siinsi silmissä tuolloinkin.
– Opinnoissa kirkastui, että ajatus siitä, että yksi ihminen ei voi vaikuttaa, ei pidä paikkaansa. Jo tehtyä ei voi muuttaa, mutta asioiden kehitystä voi hidastaa – ja parantaa elinolosuhteita jälkipolville. Omilla teoilla voi vaikuttaa paikallisesti omaan lähiluontoon ja sen puhtauteen ja monimuotoisuuteen.
Myös tekstiileille kierrätysmahdollisuus
Kierrätysrintamalla uutta on myös poistotekstiilien lajittelu ja keräys.
Metalliromuun, sähkölaitteisiin ja vaarallisiin aineisiin erikoistuneiden Repen ja Romun kaverina kiertää kunnissa keväästä alkaen Riepu. Riepu ottaa kyytiin henkilöä kohden kaksi – enintään 30-litraista – muovipussillista poistotekstiiliä ilmaiseksi.
Poistotekstiiliä voi viedä saman verran maksutta myös Nekalan jäteasemalle, Tampereen Lielahden Nextiilin myymälään ja Lempäälän kauppakeskus Ideaparkiin.
Pirkanmaan Jätehuollolta muistutetaan, että poistotekstiilit on lajiteltava kotona hyvin, jotta kierrätys toimisi.
Entä jos..?
Entä jos vähintään viiden asunnon kiinteistöillä ei löydykään pihasta jäteastiaa niin biojätteelle ja metallille kuin lasi-, kartonki- ja muovipakkauksillekin 1.4.2023 mennessä, kuten pitäisi?
Pirkanmaan Jätehuolto muistuttaa niitä isännöitsijöitä, joiden kiinteistöillä ei ole astioita määräaikaan mennessä. Jos asiaa ei ole senkään jälkeen hoidettu kuntoon, siirtyy se alueellisen jätehuoltoviranomaisen käsittelyyn.
Entä jos kompostointi ei sujukaan kuten pitäisi?
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa kieltää kompostorin käytön. Esimerkiksi tilanteessa, jossa kompostorin hoitamattomuudesta aiheutuu jatkuvia haju- tai muita haittoja naapurustolle, kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi kieltää kompostorin käytön. Tällöin on edessä liittyminen biojätteen erilliskeräykseen, jos sitä alueen jätehuoltomääräyksissä edellytetään.