Ratkaiseeko liigakokemus joukkueen menestyksen alemmalla sarjatasolla – ”Katsotaan, kenelle jää tyhjä arpa käteen”, ennakoi Jymy-ottelua Luja-Lukon konkarivalmentaja Juha Hämäläinen

Kokemus, jota yksittäinen pelaaja tuo mukanaan tullessaan korkeimmilta sarjatasoilta, nostetaan usein esiin, kun joukkue tiedottaa uudesta pelaajahankinnastaan. ”150 ottelun liigakokemus” on kuitenkin parhaimmillaan muutakin kuin pakollinen maininta esittelyssä pelaajan vanhoista saavutuksista.

– Se tuo varmuutta ja rauhallisuutta, joka huokuu pelaajan olemuksesta ja joka väreilee koko joukkueeseen. Sen myötä turhaa jännittämistä jää pois, tietää Pälkäneen Luja-Lukon valmentaja Juha Hämäläinen.

Liigakokemuksen kautta pelaaja paitsi kykenee sisäistämään ajattelua taktisesti monimutkaisesta pelaamisesta myös ymmärtää erittäin hyvin lajin lainalaisuuksia – kuten sen, että tärkeimmät asiat ovat lopulta niitä yksinkertaisimpia ja ne pitää olla hallussa ennen kuin on mahdollista alkaa hienosäätää muita asioita. Liigajoukkueet harjoittelevat sen verran tiiviisti, että niin taidot, fyysinen kunto kuin henkinen kanttikin ovat korkeimmalla sarjatasolla kahlanneilla hyvällä tolalla.

– Liigatasolla on kovalla asenteella urheilevia urheilijoita. Siellä sitä joutuvat harjoittelussa, keskittymisessä ja kaikessa tekemisessä omaksumaan nekin, jotka eivät ole sitä aiemmin tienneet, ammattivalmentajana pitkään toiminut Hämäläinen muistuttaa.

Alemmalla sarjatasolla pallo liikkuu alempana ja hitaammin, mutta toisaalta esimerkiksi passitarkkuuskaan ei ole samaa luokkaa kuin liigassa. Pelaajakohtaista onkin, millaista peliä kukin liigakokemuksellaan lopulta pystyy alemmilla tasoilla pelaamaan. Pääsääntöisesti sarjatason pudottaminen riittää kuitenkin hyvin kompensoimaan kokeneen pelurin hidastunutta askelta tai madaltunutta pomppua, jos pelaaja vain on pitänyt itsensä hyvässä kunnossa. Kokemuksen merkitys korostuu usein tiukan pelin ratkaisuhetkillä.

– Esimerkiksi Lempoa vastaan pelasimme hyvän pelin, haastoimme monessa kohtaa tosissaan. Sitten ratkaisuhetkillä sieltä tuli joku Tomi Rumpunen, joka sen pitkän kokemuksensa turvin teki ne kaikki oikeat tarvittavat asiat kentällä ja ratkaisi pelin, Juha Hämäläinen hymähtää.

35-vuotias Rumpunen on entinen maajoukkuepelaaja ja pitkän uran liigassa pelannut Suomen mestari.

Hämäläinen sanoo, että kukaan yksittäinen pelaaja ei onneksi pysty täysin ylivoimaisesti dominoimaan tasaista ykkössarjaa.

– Hienoa on, että moni entinen liigapelaaja jaksaa yhä pelata ja tuoda tasoa ykkössarjaan. Samalla ne, jotka haluavat sinne liigaan, tietävät, että sinne päästäkseen tuokin kaveri on jotenkin ohitettava.

 

Asenne ratkaisee kehityksen

On toki merkitystä sillä, onko koko joukkueen 40 ottelun liigakokemus vuosikymmenien takaa monelta pienessä roolissa pelanneelta pelaajalta vai ovatko vastaavat liiganäytöt vaikkapa edelliskaudelta muutamalta pelaajalta, jotka ovat kantaneet kenties isoakin vastuuta.  Luja-Lukon Hämäläisen mukaan silkka liigaottelujen määrä ei kuitenkaan määritä kaikkea, vaan tärkeää on pelaajan oma asenne. Hämäläinen ottaa esimerkin läheltä, Luja-Lukon riveissä nähtävistä farmipelaajista.

– Varmaan näkyy katsomoon asti se, kun Jere Tikkalan tapainen kaveri tulee kentälle valtavalla innolla ja ratkaisuhalukkuudella. Siellä on se halu pelata ja mennä sitä kautta eteenpäin – ja asennepuolella tuodaan esiin se, että on matkalla ylöspäin. Oikean asenteen kautta pelaaja saa sen, mitä tulee hakemaan eli kokemusta vastuunkannosta niissä ratkaisupaikoissa, joissa liigassa vastuun kantaa vielä joku toinen.

Samalla hyötyy luonnollisesti muine pelaajineen se joukkue, jota liigapaikkansa vakiinnuttamista hakeva peluri vahvistaa.

– On annettava liitolle tunnustusta siitä, että edustuskelpoisuutta ja farmipelaajajärjestelmää on kehitetty niin, että liigajoukkueilla on mahdollisuus peluuttaa nuoria pelaajia ykkössarjajoukkueessa tai päinvastoin. Se vie mielestäni lajia eteenpäin ja pitää suomalaista lentopalloa kilpailukykyisenä.

Luja-Lukolla liigakokemusta tuovat joukkueen vakiokokoonpanoon etenkin Kuuselan veljekset Mikko ja Teemu, mutta myös esimerkiksi Vili-Valtteri Helpillä on tilillään joitakin liigaotteluita.

Takaako vastustajaa suurempi liigakokemus sitten aina voiton?

– No ei, peli lähtee kuitenkin joka kerralla nollista.

Niin myös sunnuntaina Nurmon Jymyä vastaan.

Tuloksellisesti vahvaa jaksoa pelaava Jymy ei pullistele liigakokemusta siinä määrin kuin Luja-Lukko, mutta Nurmo on voittanut kolme edellisestä neljästä ottelustaan. Luja-Lukko puolestaan on kammennut neljästä edellisestä ottelustaan vain yhden voiton, joskin yksi tappioista tuli viiden erän kamppailun jälkeen.

Joukkueet ovat nyt äärimmäisen tasaisessa sarjassa peräkkäisillä sijoilla yhden pisteen erolla, Luja-Lukko kuudentena ja Jymy seitsemäntenä. Sarjavitonen Murikat on pälkäneläisten ulottuvilla kahden pisteen päässä – mutta toisaalta Nurmon kanssa tasapisteissä roikkuvat vielä Isku ja Sampo.

Joku ryhmästä pettyy runkosarjan päätteeksi, sillä yksi joukosta tulee jäämään vaille paikkaa pudotuspeleissä.

– Katsotaan, kenelle jää tyhjä arpa käteen runkosarjan päätteeksi. Viikonloppuna Nurmoa vastaan kyseessä on niin sanottu kuuden pisteen ottelu, jossa silläkin on lopulta paljon merkitystä, jaetaanko pisteet vaikkapa 2–1. Jos Nurmon antaa pelata voitosta, se pystyy sen myös ottamaan, Luja-Lukon Hämäläinen ennakoi.