Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina – ”Ihan hyvin tuntui menevän”

Nicolas Knuutila sai kokeen valmiiksi hieman ennen puolta kahta iltapäivällä. Lukulomalla hän ehti valmistautua tuleviin yo-kokeisiin hyvin.

– Ihan hyvin tuntui menevän, tuumaa Nicolas Knuutila kevään ylioppilaskirjoitukset avanneen äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeen jälkeen.

Pälkäneen lukion abiturientti asteli ulos koeluokasta noin puoli kahden maissa iltapäivällä, joten hänen urakkansa kesti tiistaina neljä ja puoli tuntia.

– Vastasin tehtävään, jossa piti vertailla kolumnin pohjalta asioita. Toisessa vastaamassani tehtävässä piti vastailla kysymyksiin aineiston pohjalta.

Knuutila oli kirjoittamassa äidinkieltä toista kertaa, sillä tavoitteena on korottaa siitä saatua arvosanaa. Keväällä urakoitavaa riittää muutenkin, sillä edessä ovat vielä pitkän englannin, espanjan, ruotsin ja lyhyen matematiikan kokeet.

– Kielistä haluaisin mahdollisimman hyvät arvosanat. L-arvosanoja lähden niistä tavoittelemaan.

Kevään ylioppilaskirjoitukset kestävät 29. maaliskuuta asti. Pälkäneen lukion rehtori Emmi Kleemola kertoo, että Pälkäneeltä valmistuu tänä keväänä noin 21–22 ylioppilasta.

– Kirjoittajia on toki paljon enemmän, koska suurin osa aloittaa urakkansa jo toisena lukiovuonna ja joukossa on myös korottajia, Kleemola lisää.

Kirjoitettavista aineista äidinkieli pakollisena aineena on suosituin. Muista aineista pitkän englannin ja lyhyen tai pitkän matematiikan kirjoittavat lähes kaikki Pälkäneen lukiossa.

– Englannin suurin osa on kirjoittanut jo abivuoden syksyllä. Reaaliaineista tällä hetkellä suosituin on yhteiskuntaoppi, Kleemola kertoo.

Hyvällä tsemppimielellä kirjoituksiin

Kirjoitukset viedään tänä keväänä läpi ilman koronarajoituksia.

– On ollut mukavaa palata tavallisiin koejärjestelyihin. Opiskelijoillakin on varmasti vähemmän stressiä, kun ei tarvitse joka niiskausta pelätä esteeksi tulla kokeisiin. Maskeja ei tarvitse käyttää, saati vaatia ja valvoa.

Kleemola lisää, että ylioppilaskirjoitukset ovat tärkeä osa lukion arkea niin opettajille kuin opiskelijoille.

– Opiskelijoita on tsempattu ja valmisteltu, ja kirjoituksiin mennään hyvillä mielin. Yhtenäiskoulun ja rehtorin tehtävässäni muutun itse ensisijaisesti lukion rehtoriksi aina kirjoitusten ajaksi. Silloin annan itselle luvan priorisoida tämä ykköstehtävä kaiken muun edelle, Kleemola sanoo.

 

Kevään ylioppilaskirjoitusten aikataulu:

  • Ti 14.3 Äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe; suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
  • To 16.3. Vieras kieli, lyhyt oppimäärä
  • Pe 17.3. Äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe
  • Ma 20.3. Vieras kieli, pitkä oppimäärä
  • Ke 22.3. Matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
  • Pe 24.3. Reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)
  • Ma 27.3. Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
  • Ke 29.3. Reaali (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto)