Tuulivoimaa ei pitäisi ohittaa tuosta vain – Pälkäneen tulisi selvittää sen mahdollisuudet

Lähetin alla olevan kirjoituksen tammikuussa myös Pälkäneen valtuutetuille ja viranhaltijoille. Esitin siinä Tommi Liljedahlinkin (shl.fi 11.3.2023) esiin ottaman asian tuulivoiman saamiseksi myös Pälkäneelle. Mielestäni tuulivoimaa ei pitäisi ohittaa tuosta vain.

Lenkkeillessäni ja tuulen tuivertaessa tuli mieleeni, että josko Pälkäneellekin saataisi tuulivoimapuisto, joka jauhaisi saasteetonta ja uusiutuvaa energiaa. Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan; Suomi kuuluu varsin tuuliseen ilmastovyöhykkeeseen. Meidän leveysasteemme kuuluvat maapallon lämpötilajakauman synnyttämään länsituulten vyöhykkeeseen. Ilmastoomme vaikuttava merkittävä tekijä on pohjoinen sijaintimme Euraasian mantereen rannikkoilmastovyöhykkeessä. Suomessa tuotetaankin eniten tuulivoimaa kylminä talvikuukausina, jolloin myös energiankulutus on suurinta.

Vaikka tuulettomiakin pakkaspäiviä on, ei yleinen harhaluulo tyynistä pakkaspäivistä useinkaan pidä paikkaansa, etenkään modernien tuulivoimaloiden napakorkeudella 140–175 metrissä. Kylmällä ilmalla ilma on tiheämpää ja sama tuuli tuottaa myös enemmän energiaa, kuin lämpimällä ilmalla. Näin siis Tuulivoimayhdistyksen mukaan.

Pälkäneellä on hyviä (korkeita) paikkoja nimenomaan tuulivoiman tuottamiseen. Äkkiseltään tulee ensimmäisenä mieleen Murronmäki Valkeakoskiin mentäessä. On toki muitakin kun vain katsellaan. Edellä mainittu paikka lienee korkeimpia, ellei Sappeen vuorta oteta huomioon. Eikä lähellä ole asutusta, jos joitain häiritsee vieno lapojen suhina. Suhiseehan tuuli muutoinkin, milloin kovemmin tai vielä kovemmin.

Kuka tästä hyötyisi ja miten? Ensinnäkin maanomistaja saisi jatkuvaa ja varmaa vuokratuottoa, ehkä muutoin karusta maapläntistään. Kunta saisi kiinteistöverotuloa ja kuluttajat saisivat puhtaasti tuotettua energiaa.

Sähköenergian kulutus on kovassa kasvussa teollisuuden ja muiden sähköä kuluttavien vempainten kovasti lisääntyessä. Toki myös tuulivoimapuistot lisääntyvät huimaa vauhtia. Pälkäneelle halutaan työllistävää teollisuutta ja teollisuus tarvitsee sähköä.  Mielestäni meidän pitää olla hereillä ja ottaa osamme tarjolla olevasta tuotosta. Tässä voittavat kaikki: maanomistajat, kunta ja kuluttajat.

Kunnan osuudeksi jää kaavoitus ja myötämielinen suhtautuminen hankkeeseen. Se ei varmaan maksaisi paljoa, jos kunta selvittäisi, onko Pälkäneellä edellytyksiä saada tuulivoimalaitoksia kuntaan.

Raimo Ohtonen

 

Lue myös:

Kriisitalvesta selvittiin tuulivoiman ansiosta – voisiko Murronmäessä jauhaa lähienergiaa?