Kriisitalvesta selvittiin tuulivoiman ansiosta – voisiko Murronmäessä jauhaa lähienergiaa?

Kriisitalvi toi kännykkään uuden suosikkisovelluksen. Kantaverkkoyhtiö Fingidin Tuntihinta kertoo, mitä sähkö maksaa nyt ja lähitunteina. Heilahdukset ovat rajuja. Yöllä vähäisen kulutuksen aikaan sähkö voi olla lähes ilmaista, mutta aamulla hinta saattaa kymmenkertaistua.

Kulutuksen lisäksi hintaan vaikuttaa tuuli. Pakkaspäivä ei ole ongelma, jos sää on tuulinen, sillä Suomen tuulivoimakapasiteetti lähes kaksinkertaistui viime vuonna.

Tuulivoiman ongelmana on pidetty sitä, että tuotanto on pienintä silloin, kun kulutus on suurinta – eli kylminä ja tyyninä pakkaspäivinä. Kriisitalvi ei tue oletusta. Siitä selvittiin energiansäästön ja tuulivoiman ansiosta.

Tammikuussa energiankulutus väheni lähes kymmenen prosenttia lauhan sään ja säästötalkoiden ansiosta. Samaan aikaan kotimainen tuotanto kasvoi. Tuulella jauhettiin sähköä lähes yhtä paljon kuin ydinvoimalla. Tuulivoima paransi energiaomavaraisuutta ja vähensi sähkön tuontia 80 prosenttia.

Tuuli- ja ydinvoimalla on yhteinen ongelma: niiden tuotantoon ei voi vaikuttaa. Kesän huoltokatkoksia lukuun ottamatta ydinvoimalat jauhavat tasaisella teholla silloinkin, kun kulutus on vähäistä. Tuulivoimakapasiteetin kasvun ansiosta sähköä syntyy ajoittain niin paljon, että sillä voisi vaikka erottaa vedestä vetyä polttoaineeksi.

Vesivoima on muuttumassa entistä vahvemmin säätövoimaksi. Talven aikana tekoaltaita ei tarvinnut juoksuttaa tyhjiksi, kun sähköä on saatu tuulesta. Pälkäneen vesiä ei säännöstellä, mutta Valkeakoskellakin varauduttiin talvella poikkeusjuoksutuksiin, jos vesivoimaa olisi pitänyt jauhaa täysillä. Mallasveden pinta sai kuitenkin nousta talvisateiden jälkeen.

Kulutuksen ja tuulen mukaan voimakkaasti heilahteleva sähkön hinta on uusi normaali. Enää olennaista ei ole energian kulutus vaan sen ajoitus. Ennen kaikki kulutus edellytti hiilen ja öljyn rahtaamista maailmalta. Kulutus ei ole mikään ongelma, kun sähkö syntyy lähes ilmaiseksi tuulesta.

Kuluttajalla on vielä vähän mahdollisuuksia ottaa energiaa talteen silloin kun tuulivoimalat tuottavat enemmän sähköä kuin sitä pystytään kuluttamaan. Nopeimman ratkaisun tähän tarjoavat sähköautot. Halvan sähkön aikaan latautuvat autot voivat toimia kodin virtalähteenä kalliin energian aikaan.

Uusiutuva energia tuotetaan siellä, missä se kulutetaan. Energiamurros on nopea, sillä muutamassa vuodessa luodaan infrastruktuuri, jota fossiilienergian osalta rakennettiin pari vuosisataa.

Uusiutuvan energian rakentamisen hintaa tai sen aiheuttamia päästöjä kauhisteltaessa pitäisi muistaa, ettei bensa pulppua maasta, vaan ensin on pitänyt etsiä öljykentät ja rakentaa pumppauskalusto. Jalostus ja kuljetus nielevät valtavasti energiaa. Öljynjalostus on paperi- ja metsäteollisuuden jälkeen eniten energiaa kuluttava ala.

Uusiutuvan energian rakentaminen vaatii rahaa, luonnonvaroja ja työvoimaa, mutta tuotanto ei. Fossiili- ja ydinenergia sen sijaan nielevät niitä koko ajan. Ydinvoimalassa on valmistumisensakin jälkeen tuhansia ihmisiä töissä.

Kriisitalvesta selvittiin, koska Suomi rakensi kreivin aikaan tuulivoimaa. Sen tarve ei tule vähenemään, ja siksi Pälkäneelläkin pitäisi kartoittaa tuulisia, harvaan asuttuja ylänköjä. Sellaisia kuin Murronmäki, jossa kunta omistaa laajat metsäalueet. Puukaupasta saa tuottoa muutaman vuosikymmenen välein, mutta tuulivoima jauhaisi jatkuvasti lähienergiaa ja verotuloja.