Kangasala-talossa soi huhtikuussa jazz ja klassinen musiikki Euroopan huipulta

Jazzin ja klassisen musiikin ystäviä hemmotellaan Kangasala-talossa huhtikuussa Dinah Washingtonin tribuuttikonsertilla ja mielenkiintoisella jousikvartetin ja huippusopraanon muodostamalla kokoonpanolla.

Keskiviikkona 19. huhtikuuta lavalle nousevat palkittu suomalainen jazzlaulaja Nina Mya sekä ruotsalainen huipputrumpetisti Peter Asplund. What a Difference a Day Makes -konsertti on kunnianosoitus laulaja Dinah Washingtonille.

Dinah Washington (1924–63) oli suosittu laulaja ja pianisti, jonka voimallinen ääni sai inspiraatiota jo lapsuudessa gospelmusiikin puolelta. Hänen suurin läpimurtonsa oli kappale What a Difference a Day Makes, josta hänet palkittiin vuonna 1959 parhaan R&B-esityksen Grammylla. Washingtonin syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Torstaina 20. huhtikuuta Kangasala-talossa konsertoivat Danel-jousikvartetti ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Entisen jousikvartettiviulisti Räisäsen ja Danel-kvartetin yhteinen historia alkoi jo yli kolmekymmentä vuotta sitten, kun fanaattiset nuoret kamarimuusikot tapasivat ensimmäistä kertaa legendaarisen Borodin-kvartetin mestarikurssilla Britten-Pears Schoolissa Englannissa.

Väliin mahtui melkein pari vuosikymmentä, kun sillä välin laulajanuran luonut Räisänen yllättäen Belgiassa huomasi esiintyvänsä samalla festivaalilla Danel-kvartetin kanssa. Kyseessä ei ollut enää perinteinen laulusolisti ja säestävä kvartetti -kokoonpano, vaan tasavertainen kamarimusiikkikumppanuus, jossa laulaja sulautui kvartetin viidenneksi jäseneksi. Tämän jälkeen yhteiset konsertit Keski-Euroopassa ovat seuranneet toinen toistaan, ja nyt ensimmäistä kertaa he esiintyvät tällä kokoonpanolla Suomessa.