Trombeja esiintyy Pälkäneen seudulla aina toisinaan – luonto on ihmeellinen

Sydän-Hämeen Lehdessä (shl.fi 19.5.2023) kerrottiin Laitikkalassa asuvasta Anneli Kivelästä, joka on pitänyt pitkään sääpäiväkirjaa. Jutussa kerrottiin Kivelän havaitsemasta trombista. Näitä trombeja Pälkäneen seudulla on usein. Itse muistan yhden Kyynäröltä 1970-luvun loppupuolelta. Vanhempi väki saattaa muistaakin. Istuimme talossa ja katselimme järvelle, kun sieltä tuli suoraan meitä kohden sellainen valtava paksu seinämä. Ensin tuli vettä ja sitten yltyi tuuli niin, että meidänkin pihaltamme noin minuutin tai kahden aikana meni poikki seitsemän isoa koivua ja pari mäntyä.

Tämä luonnon raivo jatkoi matkaansa talon takana olevaan metsään tehden sielläkin kunnon tuhot. Silloin kyllä pelotti lujaa. Trombin jälkeen oli melkoinen kaaos pihalla ja ei kun saha pärisemään. Liiterissä riitti puuta pariksi vuodeksi.

Myöhemmin, joskus 1980-luvulla yhden helleviikon aikana elokuussa tuli useampi pikkutrombi. Kutsuimme niitä kello 18:n myrskyiksi, sillä ne tulivat melko lailla aina tuohon aikaan. Kyllä nekin kiusaa tekivät, muun muassa heittivät veneen ja airot keskelle järveä, mutta puita ei onneksi niiden voimasta kaatunut, vain pidempi uimakeikka.

Luonto on ihmeellinen ja sitä pitää kunnioittaa joka säällä.

Myrskyn ratsastaja

 

Lue myös:

Säähavainnot kansissa pitkältä ajalta – trombi jäänyt erityisesti mieleen