Kesäkuussa 1993: Harrastelija pääsi palkintopallille – Kemorassa lujaa päästellyt Erkki Siukola ei ollut tyytyväinen pronssitilaan Road Racingin SM-osakilpailussa

Juttu on julkaistu Sydän-Hämeen Lehdessä 14. kesäkuuta vuonna 1993.

 

Erkki Siukola nousi pronssille Kemorassa. Kuva parin vuoden takaa EM-osakilpailusta Englannista.

– Ei meikäläisestä ole harrastelijaksi. Tulen vaan vihaiseksi.

Ratamoottoripyöräilijä Erkki Siukolan tunteet velloivat äärilaidasta toiseen kauden toisen SM-osakilpailun jälkeen. Pälkäneläinen nousi hiukan yllättäen pronssipallille Kemorassa, mutta sekään ei lämmittänyt miestä.

– Minulla on kilpailijan luonne. Mikään puolittainen ei tyydytä. Haluaisin omistautua täysin lajiin, mutta kun ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Nyt ajoin kolmanneksi huonoilla renkailla ja ilman harjoitusta, Siukola puntaroi.

Lausunnosta herää ainakin yksi kysymys. Onko Suomen taso heikko vai onko Siukola poikkeuksellisen lahjakas ajaja?

– Toivottavasti minä olen niin hyvä. No, en voi olla ihan huonokaan. Jari Suhonen sai tehdä täyden päivätyön ohittaakseen minut. Ja hän on sentään pärjännyt maailmallakin. Eikä minulla ollut pienintäkään vaikeutta pitää kolmatta tilaa.

Merkillistä mutta totta: Siukola, 30, ajoi Kemorassa kovempaa kuin viime kesänä, vaikka mies ja Yamaha ovat huonommassa iskussa. Ehkä ero selittyy lähtökohdilla. Nyt Siukola voi ajaa ilman paineita.

Siukola roikkui pitkään Suhosen ja toiseksi kallistelleen Harri Maikolan imussa, mutta pälkäneläisen oli pakko hellittää kaasukahvaa loppumatkasta.

– Kannentiiviste paloi osittain jo edellispäivän harjoituksissa. Jouduin tarkkailemaan lämpömittaria tämän tästä, jotta pääsisin maaliin asti.

Ratamoottoripyöräilyn SM-sarja jatkuu heinäkuun lopussa. Siukolan osanotto on vielä epävarmaa.

– Ensin pitäisi löytyä jostakin rahaa, mutta se on nykyään kiven alla. Tukea ei tahdo herua, vaikka kuinka yrittäisi.

Siukola on jo lyönyt seuraavan kisansa lukkoon.

– Ajan velipojan autolla Urjalan rallisprintissä ensi viikonvaihteessa.

Aiotko vaihtaa lajia?

– En. Ralli on pelkkä harrastus minulle. Se virkistää mieltä ja on muutenkin hirveän hauskaa. En ole ottanut mitään paineita enkä tavoitteita, vanhempi Siukola vakuuttaa.

Pikkuveli Hannu taas on tosissaan. Hän lähtee toista kertaa Jyväskylän Suurajoihin. Viime vuonna matka katkesi harmittavasti viimeisenä aamuna. Nyt Hannulla on vakaa aikomus ajaa loppuun asti.