Uutta lehteä kääntämässä

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, Sydän-Hämeen Lehti ilmestyy ensi viikolla erinäköisenä kuin vielä tällä viikolla. Edellinen uudistus tehtiin runsaat kymmenen vuotta sitten – jolloin aikaa edellisestä painetun lehden uudistuksesta oli vierähtänyt yhtä lailla hieman yli vuosikymmenen.

Uuden ulkoasun takana oleva pirkkalalainen Niina Linna kertoo lähtökohtana olleen mukava, helppolukuinen ja ymmärrettävä lehti. Aiempaa pelkistetympi selkeä ja moderni ulkoasu palvelee sekä lukijaa että tekijää.

Selkeys helpottaa etsimänsä löytämistä lehden sivuilta ja – alkutotuttelun jälkeen – tekee lukukokemuksesta entistä miellyttävämmän. Pirmedioiden lehtitalo, johon Sydän-Hämeen Lehtikin kuuluu, luottaa uuteen ulkoasuun siinä määrin, että mallia ollaan hyödyntämässä myös konsernin muissa lehdissä.

Tutut palstat ja ilmoitukset Sydän-Hämeen Lehdestä löytyvät myös jatkossa, mutta niiden paikka voi olla nyt totutusta poikkeavassa kohdassa. Lisäksi mainostajille on uudistuksessa pyritty paikallisen elinvoiman tukemiseksi luomaan sijainteja, joissa lukijoiden silmät löytävät heidän kaupalliset viestinsä entistäkin paremmin.

Lukijalle kenties suurin muutos, ”Sydikselle” tutuista osastoväreistä luopuminen, saanee aikaan helpotuksen huokaisun ainakin Uutismedian liiton raadissa, joka käy vuosittain läpi Vuoden paikallismedia -kilpailuun osallistuvat lehdet. Kisaraadeissa kirkas värimaailma ehti vuosien saatossa herättää sekä syvää ihastusta että järkyttynyttä tyrmistystä.

Ulkoasun muuttuminen avaa oven myös painetun lehden sisältöjen kehittämiselle. Nyt tehtävät uudet ratkaisut tulevat nopeuttamaan printtilehden taittoa, mikä vapauttaa toimittajien käsiä printtilehden taittamisesta sisällöntuotantoon. Kevään korvalla toimitus on joutunut tuskailemaan uudistustyön vaatiman ajan ja talvihorroksesta heräilevän seudun aktiivisuuden ristipaineessa; kaikkea haluttua sisältöä ei ole yksinkertaisesti ehditty tehdä.

Lehden kotisivuja saatellaan uuteen kuosiin jo tämän viikon lopulla. Shl.fi-sivuston uudistumisen myötä sinne voidaan jatkossa tuoda ja rakentaa elementtejä, joihin vanha sivusto ei enää ole taipunut. Samalla kotisivujen ja painetun lehden uudistukset kulkevat käsi kädessä: nettisivujen muutokset tekevät mahdolliseksi niin printin kuin lehden sovelluksen uudistamisen.

Vuoden 2024 netti- ja printtiuudistus ei suinkaan merkitse printin tai netin kehitystyön seisahtumista seuraavaksi vuosikymmeneksi. Työ jatkuu aktiivisena – levikkialueensa kuvastimena.