Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmassa on paljon pureskeltavaa

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden järjestettäviksi, kuntien pitää miettiä uudelleen omaa rooliaan asukkaiden arjessa ja vetovoimatekijöitään. Näin arvioitiin monesta suusta tämänkin lehden sivuilla jo hyvissä ajoin ennen sote-uudistuksen siirtymistä varsinaiseen toteutusvaiheeseen.

Ensimmäiset visiot Pirkanmaan sote-palvelujen palveluverkosta alleviivasivat sitä, että puheet tuon oman roolin keksimisestä eivät ole olleet haihattelua. Sydän-Hämeen seudulla tiedettiin odottaa Luopioisten ja Sahalahden terveysasemien tulevaisuuden nousemista pohdintaan, mutta harva osasi nähdä liipaisimelle joutuvan myös Pälkäneen, Ruutanan ja Vatialan terveysasemat. Niinpä monen muun kunnan tapaan esimerkiksi Pälkäneen olisikin löydettävä muut veto- ja pitovoimatekijät kuin ”hyvät peruspalvelut” – tai ainakin mietittävä uudelleen, mitä tämä hyvien peruspalvelujen kattaus voi pitää sisällään. Hyvinvointialueen visiossa lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut korvattaisiin ohjaamalla ihmiset muihin toimipisteisiin ja satsaamalla sekä digitaalisiin että liikkuviin palveluihin. Hyvinvointialue luottaa jälkimmäisten toimivuuteen vahvasti, mutta kunnissa vastaavaa varauksetonta luottamusta ei niiden nykytiedoilla vielä ole.

Aluehallitus toivoo suunnitelmista keskustelua, ja sitä tullee riittämään. Suunnitelmien toteutuminen sellaisenaan ei ole silkka läpihuutojuttu – siitä pitävät huolen jo yksin ne kunnat ja kuntalaiset, joiden terveysasemat ovat vaarassa, olkoonkin että enemmistöllä näistä ei ole esimerkiksi omaa aluevaltuutettua. Kunnat, joiden vastuulle jäi sote-uudistuksessa edelleen asukkaiden terveyden edistäminen ja hyvinvointi, ovat ymmärrettävän huolissaan esitettyjen suunnitelmien moninaisista vaikutuksista myös kuntien elinvoimaan. Sanansa sanottavana on myös henkilöstöllä, jolle muutos merkitsisi työpaikan siirtymistä uuteen tai liikkuvaan pisteeseen.

Pälkäneläisten keskusteluaktiivisuutta ja liikkumishalukkuutta testataan jo kuulemisvaiheessa, kun lähimmät asukastilaisuudet järjestetään Kangasalla, jonka uuden keskusterveysaseman rakentamista ollaan selvittelemässä jo tänä syksynä.

Nähtäväksi jää, millainen kokonaisdialogi syntyy ja mihin se lopulta johtaa.