Taidemuseon uusi näyttely esittelee teoksia, maalauksia, veistoksia, esinekoosteita ja grafiikkaa suomalaisen nykytaiteen varhaiskausilta

Juhani Harri: Iltapäivä ilman kehyksiä.

Mauno Hartman, Kain Tapper, Arvo Siikamäki, Kimmo Kaivanto, Kauko Lehtinen, Ahti Lavonen, Juhani Harri, Jaakko Sievänen, Gunnar Pohjola, Aarno Salosmaa, Juhani Linnovaara. Muun muassa he olivat kuvanveistäjä Kimmo Pyykön (s. 1940) kollegoja 1960–70-lukujen suomalaisella taidekentällä. Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta esittelee kuvanveistäjä Kimmo Pyykön taiteilijakollegojen teoksia, maalauksia, veistoksia, esinekoosteita ja grafiikkaa suomalaisen nykytaiteen varhaiskausilta. Näyttelyn kuratoi Kuntsin Säätiön asiamies Anne-Maj Salin.

1960–70-lukujen suomalaiselle taidekentälle oli kasvanut joukko uusista kansainvälisistä vaikutteista innostuneita, ennakkoluulottomia ja rohkeasti uutta kokeilevia taiteentekijöitä. Silloiset nuoret, nyttemmin vankan klassisen nykytaiteen statuksen saaneet tekijät tunnettiin informalisteina, surrealisteina, uusrealisteina ja poptaiteilijoina. He nostivat suomalaista nykytaidetta kansainvälisesti tunnetuksi.

Monet heistä kuuluivat perustamaansa Maaliskuun ryhmään. Monet heistä tunnettiin myös Saran (Hildén) poikina. Useimmat heistä olivat myös konsuli Simo Kuntsin uuden taidekokoelman keskeisiä taiteilijoita. Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin taidesäätiön. Säätiön toiminta-ajatuksena oli alusta lähtien kerätä ja esitellä taidemaailman uusia tuulia ja lähitaidehistorian ilmiöitä sekä tarjota laajalle yleisölle näkökulmia ajankohtaisen taiteeseen. ”Kun tänä päivänä katsot taulua etkä sitä ymmärrä, niin jo huomenna voi olla toisin”, Simo Kuntsi totesi nykytaiteesta puhuttaessa.

Kuntsin Säätiö tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen, ja luoda näin vuodesta 1970 lähtien pysyvästi esillä oleva suomalaisen nykytaiteen kokoelma. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelmien pohjalta Vaasan kaupunki avasi varsinaisen Kuntsin modernin taiteen museon. Nykyään yli 800 teosta käsittävä merkittäviin suomalaisiin taidekokoelmiin lukeutuva Kuntsin kokoelma profiloituu ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana, mutta sitä on kartutettu myös uushankinnoilla.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttely esittelee 22 taiteilijaa. Yli viidenkymmenen teoksen kokonaisuudessa on monia 1960–70-luvuilla tunnetuiksi tulleita ja lähes ikonisen aseman saaneita teoksia: Kimmo Kaivannon Masculin (1970), Kauko Lehtisen Poutapilvi (1967), Kimmo Pyykön Vanki (1968), Kain Tapperin Samurai (1970), Mauno Hartmanin Kukkia äidille (1968) ja Juhani Harrin Iltapäivä (1971) herättivät huomiota ja hämmästystäkin valmistuttuaan, mutta puhuttelevat myös nykykatsojaa.

Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta -näyttelyn kaikille avoimet avajaiset järjestetään lauantaina 16. syyskuuta kello 13 alkaen Kangasala-talon konserttisalissa ja Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Näyttelyn tervehdyssanat lausuu Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen. Näyttelyn avaa Kuntsin Säätiön hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Markku Lumio ja esittelee näyttelyn kuraattori, Kuntsin Säätiön asiamies Anne-Maj Salin.

Näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 7. tammikuuta asti.