Piispantarkastus huipentuu Pälkäneellä loppuviikosta – tarkastuksessa katsotaan tiukasti tulevaisuuteen

Piispantarkastus Pälkäneen seurakunnassa päättyy ensi viikonloppuna piispa Matti Revon kolmipäiväiseen vierailuun. Piispa tutustuu perjantaina aamupäivällä muun muassa Syrjänharjussa metsäeskariin ja vierailee Pälkäneen kunnantalolla ja Kostianvirran yhtenäiskoulun alakoululla. Alkuillasta piispa tapaa Luopioisten Pytingissä kolmannen sektorin toimijoita ja vierailee Luopioisten Pimmeemmän kaupan illassa. Kello 17 hän tutustuu Mikkolan Navettaan ja kello 17.30 vierailee Luopioisten torilla.

Lauantaina piispa on mukana seminaarissa Luopioisten seurakuntakeskuksessa kello 9–14. Piispantarkastus huipentuu sunnuntaina piispan toimittamaan messuun ja sen jälkeiseen juhlaan.

– Tärkeä osa piispan vierailua on neuvottelu seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden sekä muiden toimijoiden kanssa. Tähän liittyen ovat tuomiokapitulin lähettämät konsultit jo puolen vuoden aikana ohjanneet työskentelyjä. Niiden tarkoitus on ollut hahmottaa, millaiset asiat ovat seurakunnan toiminnan ja tulevaisuuden kannalta tärkeitä, ja mitä olisi syytä ottaa huomioon suunnitelmia tehtäessä, piispa Matti Repo kertoo.

– Olen Pälkäneen kesäasukas ja vierailen paikkakunnalla usein. Nuoruuteni asuin Kangasalla, ja naapurikunta tuli jo silloin jossain määrin tutuksi, piispa Matti Repo kertoo. Kuva: Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli.

Kirkon lainsäädäntö määrää piispan toimittamaan määräajoin tarkastuksia. Yksittäiseen seurakuntaan piispantarkastus tehdään noin 7–8 vuoden välein: Pälkäneellä tarkastus on ennen tätä vuotta tehty viimeksi vuonna 2016. Repo huomauttaa, että vaikka piispantarkastuksia kutsutaan juuri tarkastuksiksi, niiden tähtäyspiste ei ole menneen kontrolloimisessa vaan tulevaisuuteen suuntaamisessa.

– Kun piispa vierailee seurakunnassa ja viettää jumalanpalvelusta yhdessä seurakunnan kanssa, tehdään näkyväksi, että jokainen seurakunta on osa kokonaisuutta yhdessä muiden kanssa. Seurakunta kuuluu muiden seurakuntien kanssa hiippakuntaan ja kokonaiskirkkoon, jopa maailmanlaajuiseen Kristukseen uskovien kirkkoon. Piispanvirka on linkki paikallisen ja universaalin välillä sekä linkki historiassa apostolien aikaan että tulevaisuuteen, Repo sanoo.

Tarkastus alkoi huhtikuussa

Piispantarkastus käynnistettiin Pälkäneellä aloitusmessussa 16. huhtikuuta. Messun jälkeen ohjelmassa oli yhteistä työskentelyä seurakuntatalolla. Työskentelyssä mietittiin erityisesti sitä, mihin olisi syytä tarttua, jotta seurakunta voisi parhaiten toteuttaa tarkoitustaan Pälkäneellä.

Seurakunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille järjestettiin toukokuussa matkakumppanuuden päivä ja syyskuussa toimintaympäristön päivä, jonka yhteydessä tutustuttiin alueen yrityksiin. Yhtenä teemana on ollut ovet auki luontoon. Teema antaa eväitä seurakunnan ympäristödiplomin valmisteluun.

Piispantarkastuksen yhteydessä toimitettavassa hallinnon ja talouden tarkastuksessa tarkastetaan seurakunnan kirkonkirjat, arkisto, hallinto, omaisuus, taloudenhoito ja rahastot.