Suomen teatteritaiteen uranuurtajasta esitelmöidään Lepokodilla

Aikansa tunnetuin suomalainen näyttelijä Ida Aalberg syntyi vuonna 1857 Janakkalassa Leppäkosken kartanon työmiehen, sittemmin aseman ratamestarin, Antti Ahlbergin tyttärenä. Isän äiti oli syntyisin Pälkäneeltä.

Vaatimattomista oloista lähteneellä Aalbergilla oli suuri merkitys Kaarlo ja Emilie Bergbomin johtamalle Suomalaiselle Teatterille ja koko heräävälle suomalaiselle kulttuurille. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli tulisieluinen fennomaani ja menestyksekäs asianajaja Lauri Kivekäs. Kivekkään veli taas oli kuuluisa kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, joka on suunnitellut muun muassa Kangasalan Liuksialan kartanon kappelin.

Ida Aalberg Ibsenin näytelmässä Hedda Gabler. Kuva: Museovirasto, kuvaaja Helene de Mrosovsky 1904–1905.

Moni voi muistaa Ida Aalbergin upeine pukuineen Albert Edelfeltin maalaamasta muotokuvasta, joka on nykyään Kansallisteatterissa. Ida Aalberg niitti menestystä myös esiintyessään ulkomailla, esimerkiksi Unkarissa, Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Viimeinen julkinen esiintyminen oli Viipurin Maaseututeatterissa syksyllä 1914. Toisessa avioliitossa ollut Aalberg, tuolloin vapaaherratar Uexküll-Gyllenband, kuoli Pietarin kodissaan keuhkokuumeeseen tammikuussa 1915.

Mirjaliisa Kilpelä kertoo Aalbergista Lepokodilla Kangasalan Suomi–Venäjä-seuran kulttuurivartti-tilaisuudessa sunnuntaina 29.10. kello 14. Tilaisuus on avoin kaikille, mutta tarjoilu on maksullinen.