Liukulumikengistään tunnetun yrityksen uudet tilat suunniteltiin tuotanto edellä – bonuksena valmistui oma laskettelurinne takapihalle ja kalliokiipeilymahdollisuus etupihalle

Toimitusjohtaja Miika Vuorio säteilee tyytyväisyyttä OAC Finlandin uusissa toimitiloissa Kangasalan Lentolassa. Sekä tuotanto, varasto että myynti- ja toimistotilat ovat olleet saman katon alla nyt vajaan vuoden. Aiemmin yrityksellä oli näille neljä erillistä rakennusta eri puolilla Lentolaa.

Sopivan tontin löytyminen ei sujunut ihan itsestään, ja pitkään yrityksessä kaavailtiinkin toimintojen keskittämistä vanhan hallin ympärille. Lopulta sopiva tontti kuitenkin löytyi Mäkirinteentien varrelta.

– Uudet tilat on suunniteltu meidän tarpeisiimme, joten esimerkiksi tuotannon puolella on pystytty varmistamaan hyvät ja turvalliset työskentelyolosuhteet valaistuksen, työergonomian ja ilmanlaadun osalta, Vuorio kertoo.

– Meillä on takapihan rinteeseen kaivinkoneilla muokattu oma laskettelurinnekin, jossa pääsee testaamaan suksia. Etupihaa hallitseva iso kivi jätettiin paikalleen: sopiihan se yrityksemme toimintaan ja tarjoaa mahdollisuuden ”kalliokiipeilyyn”, Vuorio lisää nauraen.

Miika Vuorio OAC Finland Oy:n tehdastiloissa. Uudisrakennuksella on pinta-alaa kaikkiaan 3800 neliömetriä, joista tuotannon tiloja on noin 2500 neliötä.

Uudisrakennus suurine kustannuksineen oli yritykselle iso riski, mutta satsaus näyttäisi kannattaneen: yhtiö on vahvalla kasvu-uralla. Työntekijöitä on nyt yhteensä 51.

– Pyöritän toimintaa yhdessä Reetta-vaimoni kanssa. Perheyhtiönä meille on tärkeää, että yritys sijaitsee nimenomaan Kangasalla, Kangasalan Saarikylissä asuva Vuorio lisää.

OAC Finlandin uusi toimitila sijaitsee Lentolassa.

Yritys on toiminut nyt 15 vuotta

OAC Finland täytti syyskuussa 15 vuotta, ja Vuoriot ovat olleet yrityksen puikoissa alusta asti. Yritystoiminta sai alkunsa tarpeesta suunnitella itselle sopivia retkeilyvälineitä. Alkuaikoina kehitystyössä oli mukana myös Miika Vuorion appiukko, vuonna 2021 edesmennyt Antti-Jussi Tiitola.

Retkiluistimia yritys valmisti ensimmäisenä tuotteenaan, mutta toiminnan ydin ovat nykyisin karvapohjaiset retkisukset ja liukulumikengät.

– Niistä meidät myös tunnetaan ja niissä me olemme selkeä edelläkävijä. Tavoitteemme on valmistaa kestäviä ja laadukkaita tuotteita, joiden osat on valmistettu Euroopassa.

OAC Finlandin tuotantotilaa.

Yrityksen toiminnot ovat jaettavissa kolmeen eri liiketoimintaan: retkeily ja outdoor-välineiden sekä -vaatteiden maahantuontiin, oman brändin suksien valmistamiseen ja komposiittipohjaiseen teolliseen tuotantoon.

– Alun perin toimimme vahvasti talviyhtiönä, mutta se on aika suhdanneherkkää. Niinpä olemme keskittyneet tasapainottamaan toimintaa ympärivuotiseen suuntaan. Varsinkin teollinen tuotanto tukee tätä: valmistamme tehtaallamme paitsi suksia ja urheiluvälineitä myös terveyssektorin tuotteita, kuten ambulanssipaarien rungonosia, sekä metsästys- ja puolustuspuolen välineitä.

Yrityksen uusin hankinta on kuvan monitoimileikkuri.

”Mukavuusalueelle ei pidä jäädä”

Miika Vuorio matkusti varsinkin ennen koronaa paljon työn merkeissä eri puolilla maailmaa. Matkapäiviä kertyy vieläkin, mutta hillitympään tahtiin. Henkilösuhteita on Vuorion mielestä paras hoitaa edelleen kasvokkain, mutta koronan myötä kehitettiin toimivia digitaalisia työkaluja, joita omassakin työssä voi hyödyntää.

– Suomalaista toimijaa arvostetaan tällä hetkellä maailmalla todella paljon. Moni muu tuottaa tuotteita esimerkiksi Kiinassa, mutta meille kotimaisuus – ja se, että voimme tehdä asioita juuri meidän tavallamme – ovat tärkeitä arvoja.

Vuoriosta on tärkeää, että kuluttajalle syntyy tuotteista wau-efekti: sen pohjalta ja kannustamana työtä tehdään.

– Onhan tämä välillä aikamoinen sekametelisoppa ja kai tässä pitää vähän sekopääkin olla, mutta hyvin tässä menee. Nöyrä ja suunnitelmallinen pitää olla, mutta tarvittaessa pitää uskaltaa ottaa vähän riskiäkin. Mukavuusalueelle ei kannata jäädä makoilemaan.