Kahden taiteilijan vuoropuhelua ja erilaisia näkökulmia valtaan – taidemuseon ensi vuoden näyttelyohjelma julkaistiin

Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyissä vuonna 2024 teemoina ovat dialoginen yhteistyö, käsitteellinen taide sekä valta. Näyttelyohjemiston avaa Dialogos – kuvan kaunis keskustelu. Työpari m&p eli taidemaalari Juha Merta ja taidegraafikko Jouko Pullinen tekevät käsitteellistä taidetta keskinäisenä vuoropuheluna. Kesäkuussa avautuva näyttely VALTAAPITÄVIÄ käsittelee vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta.

Dialogos – kuvan kaunis keskustelu -näyttelyn keskiössä on kahden taiteilijan välinen vuoropuhelu. 27.1.–26.5. esillä oleva näyttely esittelee m&p-työparin kuvamaailmaa ja tarjoaa rikkaita ja ajatuksia herättäviä tuokioita teosten äärellä. Näyttelyssä nähdään soveltavia töitä: maalauksia, grafiikkaa, esinekoosteita ja kollaaseja. Näyttely on osa Taideyliopiston valtakunnallista Taiteet ja digi -hanketta. Merta ja Pullinen ovat suunnitelleet myös näyttelyn pedagogisen osuuden yhdessä Tampereen yliopiston opiskelijoiden kanssa.

– Näyttelykokonaisuus sisältää muutamia nostalgisia teoksia aiemmista näyttelyistämme, tosin päivitetyssä muodossa. Teokset kun ovat saaneet aivan uusia merkityksiä ajan saatossa. Liikumme edelleen taidefilosofisissa pohdinnoissa, mutta jalat tiukasti maaperällä. Erityisesti ympäristön kohtaaminen näkyy teoksissamme, olipa se sitten urbaani Berliini tai meille molemmille pyhä suomalainen metsä, Merta ja Pullinen toteavat.

M&p: Gingo Biloba (yksityiskohta), 2023, Kuva: Jussi Koivunen / Studio Koivunen Oy.

Työpari aloitti dialogisen yhteistyön vuonna 1993 Hämeenlinnan Taidemuseossa Imitare-näyttelyllä. Yhteisiä näyttelyitä on ollut esillä Suomen lisäksi muun muassa Berliinissä, Weimarissa ja Ateenassa. Pitkä yhteinen työhistoria ja yhdessä tekeminen on tuonut uskallusta tekemiseen ja yllyttänyt irrotteluun. Käsitteellinen taide yhdistyy elämänkokemukseen ja molempien pedagogiseen taustaan, sillä molemmat ovat toimineet pitkään Tampereen yliopistossa kuvataiteteen opettajina. Merran ja Pullisen yhteystyötä kuvaa hyvin lausahdus: Saman pöydän ääressä toinen kätenä, toinen silmänä.

Näyttelyn kaikille avoimia avajaisia vietetään lauantaina 27. tammikuuta kello 13.30 alkaen Kangasala-talon konserttisalissa. Näyttelyn tervehdyssanat lausuu Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti Soila Kaipiainen, jonka jälkeen Sibelius Akatemian projektipäällikkö Sirke Pekkilä esittelee Taideyliopiston valtakunnallista Taiteet ja digi -hanketta. Avajaistilaisuudessa nähdään kaksi performanssia, joista toisessa viimeistellään taideteos, joka tulee osaksi näyttelyä. Toinen performanssi on Tampereen yliopiston opiskelijoiden järjestämä. Sekä avajaistilaisuuteen että taidemuseoon on vapaa pääsy koko päivän kello 11–17.

Kesästä alkaen pohditaan valtaa

Valta on Kimmo Pyykön taiteen keskeisiä teemoja. VALTAAPITÄVIÄ -näyttely laajenee käsittelemään vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä nostetaan Pyykön teosten rinnalle toisten taiteilijoiden kuninkaat ja kuningattaret, Napoleonit ja Kekkoset, Sanna Marinia unohtamatta. Näyttelyssä katsotaan valtaapitäviä myös julkisten muotokuvien ohi. Tilaa saavat lehdessä julkaistut pilakuvat ja kunkin taiteilijan omaa aikaa edustavat tavat katsoa ja kuvata valtaa omaavaa ihmistä. Teosten tekotavat vaihtelevat maalaustaiteesta mitaleihin ja keramiikasta kelopuuhun.