Hartauskirjoitus: Joulun jälkeen

Mitä tapahtuu joulun jälkeen? Itse joulun tapahtumat jouluevankeliumissa ovat yleisesti melko hyvin tunnettuja: adventtina Jeesus ratsastaa aasilla toisenlaisena kuninkaana kuin voisi olettaa, jouluna syntyy suloinen vauva muutamien jännittävien käänteiden, kuten pakollinen matka viimeisillään raskaana ja majapaikan löytyminen, jälkeen. Mukana menossa ovat myös paimenet, enkelit ja tietäjät, jotka kaikki omalta osaltaan kertovat tapahtuman ainutlaatuisuudesta. Mutta mitä sitten tapahtui joulun keskeiselle perheelle: alkoiko prisma-arki ja hyppy ruuhkavuosibussiin? Mitä siis tapahtui Beetlehemin jälkeen?

Syntymän jälkeisistä tapahtumista kerrotaan Raamatussa hyvin lyhyesti tai jopa ei juurikaan mitään. Siellä kerrotaan, että tuore perhe pakenee maasta hallitsijan julmuutta, sitten mainitaan parista tärkeästä kohtaamisesta temppelissä ja seuraavaksi Jeesus onkin jo 12-vuotias ja hän hämmästyttää opettajia puheillaan ja kysymyksillään temppelissä. Kenties voimme todeta, että Raamatun sanoman kannalta lapsuudessa ja nuoruudessa ei ollut mitään edellä mainittuja merkittävämpää, joten teksteissä siirrytään eteenpäin. Nimittäin näiden tapahtumien jälkeen kuvataan aikoja aikuisuudesta, jotka kaikki voivat olla yhtä puhuttelevia kuin joulun tapahtumat, sillä niissäkin näkyy Jumalan rakkaus ja hyvä suunnitelma meitä ihmisiä varten. Kuitenkin Jeesuksen syntymän juhlistaminen alleviivaa tapahtuman tärkeyttä, ja sen merkitys korostuu tulevissa tapahtumissa.

Entä mitä kirkkovuodessa tapahtuu joulun jälkeen? Kirkkovuosi vie aaton hartaasta kuvaelmasta täysin toisenlaisiin tunnelmiin. Joulupäivän jälkeiset Raamatun tekstit muistuttavat meitä elämän vastoinkäymisistä. Mutta viestiin sisältyy lupaus voimasta, jonka me Jumalaa seuraamalla saamme. Oli sitten kyseessä Jeesuksen elämä, kirkkovuosi tai oma elämä, voimme todeta, että joulun sanoma kantaa myös joulun jälkeen. Jatkamme arkeamme, mutta joulun jälkeen voimme pitää aarteenamme ja jälleen tuoreena lahjana joulun sanomaa. Kuten monet hyvät jouluna saadut lahjat, joulun lahja ilosanoma Jeesuksesta voi toimia pitkään ilahduttamassa ja enemmänkin. Tämä sanoma kantaa vuoden jokaisena päivänä, sillä se ei päätykään jouluaattona. Joulun hieno tunnelma pitää sisällään Jumalan lupaukset ja turvan, joka antaa meille oikeuden turvautua Jumalan puoleen (Room 8:15). Joulun jälkeen meillä on joulun sanoma.

Marianne Jaakkola

Pälkäneen seurakunta