Tilanteen haltuun ottaminen ja määrätietoinen tulevaisuuteen vaikuttaminen jäivät aikoinaan riittävällä tarmolla tekemättä – sote-kustannusten nousu miljardilla eurolla vuodessa uhkaa taittua vasta aikojen päästä

Varoitusmerkkejä on usein helpompi tulkita jälkikäteen, vaikka joskus yllättäen kohdatut vaikeudet voi nähdä jo ennalta.

Muutama vuosi sitten Sydän-Hämeen Lehteen haastateltu silloinen sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne muisteli jo 2000-luvun alkuvuosina tekemässään pro gradu -tutkielmassa hyödyntäneensä sosiaali- ja terveysministeriön 1990-luvun materiaaleja, joissa jo ennakoitiin työvoimapulan koittavan vuoden 2020 tienoilla.

Jo yli vuosikymmen sitten Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestämässä koulutustilaisuudessa puhuneet Tampereen yliopiston Arto Haveri ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen pohtivat kunta- ja sotekentän uudistumista. Heitä mietitytti, miten sote- ja kuntakenttää voidaan uudistaa ilman selkeästi perattua työn- ja vastuunjakoa valtion ja kuntien välillä ja miksi kuntien rahankäyttö on nähty lähes poikkeuksetta liian hövelinä tai liian tiukkana, vaikka raha on aina saatu riittämään sote-palveluiden järjestämiseen. Kaksikko mietti myös, onko Suomessa joskus hallitus, joka kuihduttaa kuntien valtionosuudet silläkin uhalla, että se vaarantaa kansalaisten oikeudet tasavertaisiin palveluihin.

Muun muassa viime vuonna valtiovarainministeriö laskeskeli, että väestön ikääntyessä sosiaali- ja terveysmenot kasvavat Suomessa vuosikausia eteenpäin miljardilla eurolla vuodessa. Suuruusluokka on sama kuin jo aiemminkin on arvioitu.

Kun tekevät kädet vähenevät ja hoito kallistuu, on toiveikkaat katseet käännetty esimerkiksi kotihoitoon. Yhä enemmän lasketaan, ja tullaan jatkossa laskemaan, perhehoidon varaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen hiljalleen kipurajan saavuttanut tilanne osoittaa, että isot laivat kääntyvät hitaasti ja toimeen olisi pitänyt ryhtyä jo aikaa sitten. Miljardien eurojen kiristyvän pakkasen voi kuvitella edes aavistuksen lämmittävän, jos se saa suurimmilla palleilla istuvat päättäjät kokoamaan ympärilleen osaavat asiantuntijat ja riittävän pohja-aineiston, laatimaan kattavan tilannekuvan ja suunnittelemaan realistiset yhteiset askelmerkit maaliin tai maalivaihtoehtoihin pääsemiseen. Hukatut vuodet ja vuosikymmenet tulevat kalliiksi siinä missä ne liiaksi hosututkin.