Kouluterveyskyselyn tulokset – jatkuiko kymmenen vuotta sitten alkanut kehitys suoraviivaisena syksyyn 2023?

Tämänvuotinen kouluterveyskysely kertoo pälkäneläisnuorten nukkuvan liian vähän ja kokeilevan tai käyttävän päihteitä hanakammin kuin muut suomalaisnuoret. Esimerkiksi päivittäinen koululounas jää lähes puolella kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista syömättä. Ongelmia siis on.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään, ja usein kehotetaankin tarkastelemaan pidempiä kuin vuoden tai kahden suunnanmuutoksia. Mitä kouluterveyskysely kertoi esimerkiksi kymmenen vuotta sitten pälkäneläisistä koululaisista?

Kymmenen vuotta sitten joka viides Pälkäneen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalainen poika kertoi kokeilleensa huumeita. Huumekokeilujen määrä pomppasi tuolloin huomattavasti edelliskyselystä, jolloin kokeilijoiden osuus yläkoululaisista oli ollut viisi–kahdeksan prosenttia. Yläkouluikäisten huumekokeilut nousivat yli kaksi kertaa yleisemmiksi kuin maassa keskimäärin.

Vuonna 2013 noin kolmannes lukiolaisista kertoi juovansa itsensä tosi humalaan kerran kuukaudessa. Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista pojista kolmannes ja tytöistä reilu viidennes tupakoi päivittäin.

Väki- ja ilkivallan huomattavasta lisääntymisestä aiempaan verrattuna kertoivat vuoden 2013 kouluterveyskyselyssä sekä yläkoululaiset että lukiolaiset. Samalla lähes puolella yläkoululaisista ja lukiolaisista puuttui arjesta säännöllinen aamupala ja yli neljän tunnin päivittäinen ruutuaika oli selvästi enemmän kuin muualla Pirkanmaalla tai koko maassa.

Nuorten parissa työskentelevät muistuttavat, että valtaosalla nuorista asiat ovat tänäkin päivänä kunnossa ja vain marginaalinen osa on isoissa ongelmissa tai lehtiotsikoissa. Ongelmien määrä kuitenkin kasvaa, kuten myös erot ääripäiden välillä. Huolestunut ei tarvitse olla jokaisesta lapsesta ja nuoresta – mutta kiinnostunut kaikkien hyvinvoinnista on syytä olla.

Tiedonkulku ja ajatustenvaihto pitäisi onnistua, sillä vaikka terveydenhoitajan juttusille pääseminen koetaan vaikeaksi, tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan keskusteluyhteys aikuisiin on pälkäneläisnuorilla jopa poikkeuksellisen hyvä. Sellaisena sen olisi myös pysyttävä.