Nenäpään alueen kehitys jumittaa – kunta ja maanomistaja pyrkivät löytämään ratkaisun

Kostianvirran leirikeskusrakennus on jo rapistunut. Se puretaan heti, kun alueelle rakentuu uusia rivitaloja.

Nenäpään entisen leirintäalueen rakentamisvelvoitteelle on vuosien saatossa jatkuvasti haettu lisäaikaa. Viimeksi kunnanhallitus myönsi lisäaikaa Kiinteistöt R Korpela oy:lle kolme vuotta sitten, ja uusi määräaika päättyy nyt 27. helmikuuta. Rakentamisvelvoitteesta on aikanaan sovittu kunnan kanssa.

– Tilanne on hankala maanomistajan kannalta, ja olemme käyneet keskustelua hänen kanssaan hyvässä hengessä, kunnanjohtaja Pauliina Pikka sanoo.

Niin kunnan kuin maanomistajankin tahtotilana on saada asiaa eteenpäin. Tonttikauppa on takunnut viime vuosina muutenkin.

Maanomistaja Raimo Korpela on vuosien varrella toivonut myös maankäyttösopimuksen ja rakennusvelvoitteen purkamista, mutta tähän kunnanhallitus ei ole suostunut.

Vaihtoehdot pöydällä

Tilanne on esillä tulevassa kunnanhallituksessa. Pikan mukaan yksi vaihtoehto on se, että sopimusvelvoite raukeaa. Sakko tulisi langetettavaksi, mutta sitä kohtuullistettaisiin. Kunta pyrkii sakkoasioissa tasapuolisuuteen, jossa asianosaisia halutaan kohdella yhdenvertaisesti. Huojennettu sakko voisi siis tulla kyseeseen.

– Yksi vaihtoehto tietysti on, että maanomistaja pyrkii jollakin tavalla kehittämään kyseistä maa-aluetta. Mutta katsotaan, millainen ratkaisu tähän saadaan.

Maankäyttösopimuksen mukainen rakennusvelvoite on 2925 kerrosneliömetriä. Rakennusoikeutta on jäljellä rivi- ja paritaloille.

Noin 75 prosenttia rakentamisvelvoitteesta on täytetty.

Mallasveden rantaan on rakentunut omakotitaloja. Vielä on rakentamatonta aluetta noin 25 prosentin verran.

Kaavassa hankaluus

Maanomistaja Raimo Korpela kertoo, että rantaan on rakennettu omakotitaloja, alueelle on rakennettu myös pari rivitaloa ja pari paritaloa.

– Kaavaa on pidetty vaikeana, koska se vaatii kaksikerroksisuutta rakentamiselle. Yksikerroksiset matalat rivitalot olisivat paljon helpompia saada menemään kaupaksi.

Alue sijaitsee Korpelan mukaan hyvällä paikalla keskellä kylää. Kaavamuutosta on koetettu saada, mutta se ei ole ollut mahdollista.

– Kyllähän tilanne jumissa on, kun samalla kaavalla jatketaan. Toki yritämme markkinoida tontteja. Hinnoista tämä ei ole kiinni.

Maa-alue on kiinteistöt R Korpelan omistuksessa, ja kunta on kaavoittanut sen. Aiemmin Lomakostiana toiminut yritys osti alueen vuonna 1973.

Vanhaa leirikeskusta on käytetty varastona.

Vanha leirikeskuskin paikallaan

Nenäpään vanhan leirintäalueen liepeillä kävelee vastaan opettaja Hanna Soininen oppilaidensa kanssa. Soininen muistaa alueen lapsuudestaan hyvin mummolakäynneiltään.

– Tuohon vanhan leirintäkeskuksen paikalle saisi vaikka kesäkahvilan. Kahvilan lisäksi pieni kauppa, turisti-info, kunnan kajakkien vuokraus, Soininen visioi.

Hänestä vierasvenesatamaa ja taistelujen muistomerkkialuetta ei nyt käytetä hyväksi sillä volyymilla, joka sen todellinen potentiaali olisi.

Soininen ymmärtää maanomistajan haasteen alueen kehittämisessä, mutta toisaalta hän miettii, eikö kunnalla olisi myös omia intressejä alueen kehittämiseksi.

– Mahdollisuuksia kannattaisi pohtia, ideoida ja lähteä kehittämään yhdessä.

Soininen muistaa hyvin lapsena leikkineensä alueella. Yhä vanha leirikeskusrakennuskin nököttää keskeisellä paikalla.

Raimo Korpelan mukaan sitä on käytetty varastona. Leirikeskuksen paikallekin on kaavoitettu rivitalotontteja. Se puretaan heti alta pois, jos kauppa alkaa käydä.

Korpela ei ikävä kyllä usko kesäkahvilakonseptiin Pälkäneen kokoisella paikkakunnalla.

– Ei semmoiset onnistu. Yli 40 vuotta vedimme siellä leirintäaluetta. Penniäkään en nostanut rahaa itselleni tuolloin, Raimo Korpela miettii.

Hanna Soininen muistaa lapsuudessaan leikkineensä alueella mummolakäynneillään. Hänestä aluetta pitäisi kiireesti kehittää.
Leirikeskuksen paikalle on kaavoitettu rivitalotontteja.

 

Lue lisää:

Nenäpään rakentamisvelvoitteelle taas jatkoaikaa – maanomistajalla alkaa jo olla usko koetuksella

Nenäpään rakentamiselle kaksi vuotta lisäaikaa

Nenäpäällä otetaan uusi alku