Avoin kirje Pirhalle – ”Taas pahasti sairaat ihmiset ajavat omalla autolla joko Onkkaalaan tai Kangasalle”

Me luopioislaiset haluamme kertoa palvelujen tarvitsijan näkökulman Pirhan ensi kuussa käynnistämään liikkuvien palvelujen kokeiluun.

1. Asukkaiden osallistuminen pilotin suunnitteluun

Meitä oli vajaa 100 aktiivista alueen asukasta innokkaasti osallistumassa Pirhan 6.2. järjestämään suunnittelutilaisuuteen.  Kutsuilmoituksen mukaan tarkoituksena oli kehittää yhdessä liikkuvia palveluja. Meille kerrottiin sekä toimialajohtaja Sari Mäkisen että Pirhan hallituksen puheen-johtaja, Kari-Matti Hiltusen puheenvuoroissa, että meitä halutaan kuunnella. Niinpä käytimme illan tarpeiden listaamiseen ja palvelumuotojen ideointiin.  Kerrankin pääsemme vaikuttamaan! Yritimme kysyä, mitä liikkuvat lähipalvelut ovat, mutta meille kerrottiin, että nythän niitä tässä vasta suunnitellaan.

Voitte kuvitella miltä tuntui seuraavana maanantaina, kun meille terveysasemalta kerrottiin, että nyt sitten autollisille ihmisille ei omalta terveysasemalta anneta lainkaan aikoja! Ja tästä uudesta järjestelystä oli täytynyt päättää operatiivisessa ryhmässä ja liikkuvien palvelujen ohjausryhmässä jo paljon ennen 6.2. pidettyä asukastilaisuutta. Asukastilaisuudessa kysyttiin aiheesta useaan otteeseen ja ymmärryksemme mukaan vastattiin, että palvelut ovat kaikkien käytössä!

Huhtikuun 8. päivänä viimein aloittaa 4 vuotta täyttämättä olleessa Luopioisten terveysaseman toisessa lääkärin virassa uusi vakinainen lääkäri. Mutta uuden lääkärin sijoituspaikka onkin kuulemma Pälkäneen terveysasema, jossa luopioislaiset voivat sitten käydä.

Luulimme, että liikkuvien palvelujen ideana on, että henkilökunta liikkuu, mutta liikkuvien palvelujen kokeilu siis tarkoittaakin sitä, että me – sairaat asukkaat – liikumme!

2. Palvelujen lopettamisen ja pilotin palvelujen käynnistymisen ajoitus

Kaikissa meille esitellyissä suunnitelmissa (esimerkiksi Kangasalan 12.9. tilaisuudessa) on sanottu, ettei nykyisiä palveluja lopeteta, ennen kuin korvaavat palvelut ovat tarjolla. Viime maanantaina meille selvisi, että on päätetty, että nykyinen lääkärimme ottaa maaliskuun alusta alkaen vastaan Luopioisten terveysasemalla jatkossa vain kolmena päivänä viikossa. Terveydenhoitajan, sairaanhoitajan ja vastaanottovirkailijan Luopioisten aseman työaikaa leikataan myös, he siirtyvät muille terveysasemille. Kiireellisiä aikoja ei anneta ollenkaan. Ymmärrämme kustannushaasteet, mutta tällainen järjestely ei kohtele meitä lainkaan tasa-arvoisesti.

Taas pahasti sairaat ihmiset ajavat omalla autolla joko Onkkaalaan tai Kangasalle.

3. Ehdotus tehokkaasta kustannussäästöstä

Yksi Pirhan polttavimmista ongelmista on budjettivaje. Maallikosta on vaikea ymmärtää, että riittävä määrä säästöjä saadaan aikaan sillä, että terveydenhuollon edullisimmasta kustannusryhmästä, perusterveydenhuollosta säästetään. Millainen säästö kertyy tässä tapauksessa siitä, että henkilöstö ja palvelut siirtyvät vain toiseen toimipisteeseen, sairaudet tuskin näin vähenevät?  Ehdotammekin toista säästövaihtoehtoa. Kohtuullistetaan Luopioisten Kukkiakodon ja Haaparinteen kuntoutuskotien vuokrat. Pirha maksaa nyt Pälkäneen kunnan omistamista tiloista vuodessa yli 616 000 euroa enemmän kuin Kangasalan kaupunki vielä vuonna 2022.

Luopioisten kyläyhdistyksen kyläkokous 18.2.2024

Kirsti Savola

puheenjohtaja

 

Lue myös:

Liikkuvien palvelujen pilotti alkaa maaliskuussa – seurakuntakeskus täyttyi, kun Pirha kyseli luopioislaisten näkemyksiä liikkuvista palveluista