Muistisairaat ja edunvalvonnan välttämättömyys

Olen vuonna 2018 kirjoittanut Valkeakosken Sanomissa Jacob Södermanin 80-vuotishaastattelusta Helsingin Sanomissa, jossa hän sanoi olleensa luomassa hyvinvointivaltiota, mutta kehitys on valitettavasti ollut siitä luopumisen suuntaan. Tämä kirvoitti silloin ottamaan kantaa muistisairaiden edunvalvontaan. Ennakointi ja varautuminen selkeine kannanottoineen on puuttunut pitkään.

Sote ja sen toteutus paljastivat ja paljastavat sen, että julkisella taloudella ei ole varaa nykyisiin eikä tulevaisuudessa kasvaviin kustannuksiin. Pakostakin alkaa ja on jo alkanut tarkastelu siitä, mistä voidaan säästää.

Hälyttävää on, kuinka muistisairaiden kohdalla edunvalvonnan valmiudet ovat karsinnan ja sopeutumisen kohdalla olemassa. Tilannekuvan selkeys ja tarve on edellytys edunvalvonnalle ja kannanotoille. Asiantuntijoiden ja omaisten kannanotot ovat huomattavasti lisääntyneet, mutta edunvalvojan ääni ei edelleenkään kuulu.

Pekka Laine

Muistiliiton kunniapuheenjohtaja