Taina Suuniittu kulkee Kangasalta Pälkäneen lukiossa – ”Lukiossa voi keskittyä aineisiin, jotka oikeasti kiinnostavat”

Taina Suuniittu suosittelee kokeilemaan lukiota, jos se kiinnostaa. Aina voi vaihtaa suuntaa, jos alkaa tuntua siltä.

Pälkäneen lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Taina Suuniittu on tyytyväinen opiskelija. Hän käy Pälkäneen lukiota Suinulasta Kangasalta saakka. Parhaillaan on menossa yhteishaku toiselle asteelle, 19.3. saakka.

– Lukio on hyvä valinta, koska siellä saa vielä miettiä, mitä myöhemmin haluaa tehdä. Opiskelusta saa paljon irti.

Pälkäneen lukiota Suuniittu kehuu yhteisölliseksi. Eri vuosikurssilaiset tulevat hyvin juttuun keskenään. Opettajat myös tuntevat opiskelijansa. Nämä ovat pienen lukion etuja.

– Pälkäneellä on myös koripallolinja. Hyppytunnilla on muutenkin helppoa urheilla, koska kuntosali on ihan vieressä Kostia-areenalla.

Taina Suuniittu haki kolmeen tamperelaislukioon, mutta keskiarvoraja oli niin korkea, ettei hän päässyt sisään. Myös Tampereen Tredun opetuksen ja ohjauksen linjalta hän jäi pisteen päähän. Tuva eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus ei ollut Suuniittua varten. Opo ehdotti ottaa yhteyttä Pälkäneen lukion rehtoriin Emmi Kleemolaan.

Aina voi vaihtaa suuntaa

– Olen ollut tosi tyytyväinen Pälkäneen lukioon. Täällä on useita muitakin Kangasalta.

Myös Pälkäneen lukion vaihtomahdollisuuksia Suuniittu kiittelee. Hän ehti jo ennen joulua olla viikon vaihdossa Portugalissa. Kevään mittaan suuntana on Unkari.

Suurin ero yläasteeseen verrattuna on tuntien kesto: lukiossa 75 minuuttia, yläasteella 45 minuuttia. Tähänkin kuitenkin tottuu yllättävän helposti. Jalkeillekin pääsee, eikä tuota koko aikaa tarvitse istua.

Eroa on myös siinä, että lukiossa opiskelu lähtee enemmän itsestä – itseohjautuvuutta tarvitaan yläastetta enemmän. Opiskelutapakin eroaa yläasteesta, mutta paljon on kiinni opettajan tyylistä.

Taina Suuniittu ajatteli jo ala-asteella, että haluaa lukioon. Hänestä kasiluokan lopussa kannattaa ruveta vähän miettimään, mitä haluaa. Aina voi unelmoida, mutta kasilla ja ysilläkin ehtii vielä tarvittaessa nostaa numeroita.

– Jos lukio ei olekaan oma juttua, aina voi vaihtaa suuntaa. Kaksoistutkinto on myös hyvä vaihtoehto, jos haluaa yhdistää teoriaa ja käytäntöä.

Voi keskittyä itseä kiinnostavaan

Suuniittu käy lukion neljässä vuodessa. Pälkäneen lukion rauhallisuutta hän kiittelee siksikin, että hänellä on adhd-diagnoosi.

– On myös hienoa, kun voi keskittyä niihin aineisiin, jotka oikeasti kiinnostavat. Itseäni kiinnostaa yhteiskunnalliset aineet, filosofia ja psykologia.

Hän istuukin Kangasalan nuorisovaltuustossa, samaten Pirhan nuorisovaltuustossa. Yhteisiin asioihin vaikuttaminen inspiroi.

Välillä Suuniittua harmittaa nuorille asetetut paineet. Hän koettaa näyttää pikkusiskoilleen mallia, että elämässä kannattaa valita niitä juttuja, jotka kiinnostavat ja tekevät onnelliseksi. Hän kokee esikoislapsena olevansa esikuva heille.

– Aikuiset luovat varmasti osin tiedostamattaankin niitä paineita. He toivovat niin kovasti, että oma lapsi menestyy. Aikuiset voisivat vähän rauhoittua, Taina Suuniittu miettii.

Taina Suuniittu pääsee aluksi Suinulasta äitinsä kyydissä Kangasalan keskustaan, josta hän hyppää Luopioisten linjaan. Aamulla varsinkin pääsee hyvin, iltapäivisin on välillä odottelua. Pälkäneen lukioon hän on tyytyväinen.