Epätietoisuutta liikkuvien palvelujen pilotista hälvenneltiin Luopioisissa – ilonaiheita toivottiin löytyvän ainakin lisälääkäristä ja asiakastietokoneesta

Luopioislaisille tuttu lääkäri Juha-Markus Kaaja avasi täpötäydelle Mikkolan Navetan luentosalin yleisölle liikkuvan palvelun toimintaperiaatteita.

Luopioisten terveysasemalla on hiljaista, ei yhtään asiakasta. Kello on hieman yli yhden torstai-iltapäivänä. Ulko-ovi avautuu napista tavalliseen tapaan, mutta juuri alkaneen liikkuvien terveyspalvelujen pilotin myötä palvelupisteen luukun taakse on turha huudella. Palveluja järjestetään nyt eri tavalla kuin vielä viikkoa aiemmin. Terveysasema on nyt virallisesti nimetty lähipalvelupisteeksi, jonka ovet ovat avoinna kello 8–15, mikäli paikalla on vähintään kaksi työntekijää. Yhteydenotot on tarkoitus tehdä puhelimitse.

Sen sijaan Mikkolan Navetan luentosalissa väkeä on tungokseksi asti. Pienehkö tila on vetänyt reilut satakunta ihmistä – tai vetäisi, jos kaikki mahtuisivat sisään. Kaikille kiinnostuneille löytyy kuitenkin paikka vähintään ovensuusta, ja tarvittaessa istumapaikkakin. Ilmassa leijuu kysymyksiä, kuten ”Onko se liikkuva palvelu sitä, että minä liikun?” tai ”Jos isännällä on punkki navassa, saako hoitaja nyppäistä sen pois?”.

Luopioisten terveysasemalta monelle paikalla olijalle tuttu lääkäri Juha-Markus Kaaja selvittää ihmisille liikkuvien terveyspalvelujen pilotin taustoja ja käytäntöjä.

– Asiakas, minä ja muu henkilökunta mietimme yhdessä yksilötasolla, kuka on liikkuvien palvelujen asiakas ja kuka ei. Se, onko autoa vai ei, ei ole ainoa peruste. Se ei myöskään määräydy yksittäisen diagnoosin perusteella, hän listaa.

Joku, joka ei ole liikkuvien palvelujen piiriin katsottu asiakas nyt, voi kuitenkin olla sitä myöhemmin.

– Tilanteet totta kai voivat muuttua. Jos tarjotaan aikaa kauempaa ja liikkumismahdollisuudet ovat siinä kohtaa rajatumpia, se voidaan muuttaa.

Kaaja työskentelee nyt Luopioisissa kolmena päivänä viikossa, loput kaksi päivää hän viettää Pälkäneen terveysasemalla.

– Vastaanottokäyntien lukumäärä säilyy kutakuinkin samana. Aiemmin minulla on ollut Luopioisissa vastaanottoja, soittoaikoja ja paperitöitä. Nyt Luopioisissa ollessani katson vain potilaita ja teen niitä muita töitä silloin, kun en ole täällä.

Kuulijoita ei juuri tunnu lämmittävän Kaajan tieto, jonka mukaan pitkään odotettu lisälääkäri on aloittamassa työt Pälkäneellä huhtikuussa. Hänelle on määrä ohjautua kosolti asiakaskuntaa juuri Luopioisten suunnalta.

– Potilaat hyötyvät hoidon jatkuvuudesta, mutta myös ihan vain siitä, että hoitoa saa, Kaaja huomauttaa.

Hänen mukaansa Luopioisten asemalle saadaan myös asiakastietokone esimerkiksi etävastaanottoyhteyden mahdollistamiseksi.

Keskustelu- ja kyselytilaisuudessa digipalveluihin kohdistuu niin suuria odotuksia kuin suurta hämmennystäkin – jälkimmäistä osin myös siksi, että toukokuussa aloittavan ”digiklinikan” käytännöistä on vasta vähän tietoa saatavilla.

Yleisölle kerrotaan myös esimiestason linjauksesta, jonka mukaan potilaan tulee suunnata Pälkäneen terveysasemalle asiaansa selvittämään, mikäli puhelin- tai nettiyhteyden saaminen hyvinvointialueen palveluihin ei onnistu. Tämä herättää kuulijoissa harmitusta, ja hyvinvointialueen ylilääkäri Liisa Joutsiniemi lupaa asiaa otettavan esiin tulevassa ohjausryhmän kokoontumisessa.

Joutsiniemen mukaan pilotin aikana on tekeillä myös erilaisia vaihtoehtoisia tilasuunnitelmia, joissa muun muassa selvitellään mahdollista toiminnan siirtämistä terveysasemalta Kukkiakotoon. Työturvallisuutta ja toimintavarmuutta ajatellen siellä olisi paikalla aina muuta henkilökuntaa, jos terveysasemalla työskentelevästä ammattilaisparista toinen syystä tai toisesta puuttuisi rivistä.

– Pilotti on monien eri asioiden selvittämistä varten, hän muistuttaa.

Tällaisiin selviteltäviin asioihin paikalla olijat toivovat päätyvän muun muassa liikkuvien palvelujen käyttöön hankitun leasing-auton kustannusten ja työajan, joka Pälkäneen terveysasemalta kuluu Luopioisiin ja takaisin kulkemiseen.

– Pyydän, olkaa kärsivällisiä ja antakaa meidän opetella tätä, Juha-Markus Kaaja toivoo.

Fimlabin pyörittämät laboratoriopalvelut eivät ole tällä haavaa mukana pilotissa. Yhtiö on aiemmin ilmoittanut Luopioisten laboratoriopalvelujen olevan selvittelyn alla, mutta tilaisuudessa esillä olleiden toisen käden tietojen mukaan palvelut olisivat jatkamassa torstaisin. Navetalla kuulolla ollut väki iloitsee varovaisesti paitsi palvelujen jatkumisesta myös siitä, jos laboratorio Luopioisissa välttyy tänä vuonna kesäsululta.

Moni tilaisuudessa ollut ihmetteli sitä, miten huonosti hyvinvointialueen postittama tiedote oli ihmisiä tavoittanut.