Uusi liitto

Sain jälleen kuulla hyvää Raamatun opetusta, tällä kertaa pääsiäisen tapahtumista. Heräsin ihmettelemään sitä, että Pietari ja muut opetuslapset eivät millään uskoneet Jeesuksen todella nousseen ylös haudasta.

Vaikka Jeesus itse oli siitä heille puhunut ja vaikka Maria varmasti hyvin vakuuttavasti heille kertoi itse nähneensä kiven vieritetyksi pois ja haudan olleen tyhjän. Tuntuihan se ihmeelliseltä, kun sitä tapahtumaa alkoi mielessään oikein ajattelemaan.

Mutta siihen asiaan oli hyvä ja järkeenkäypä selitys olemassa. Etsimme Vanhan testamentin puolelta viidennen Mooseksen kirjan 21 luku ja siitä jakeet 22 ja 23. Siinä sanotaan seuraavasti. ”Jos joku on tehnyt itsensä syypääksi rikkomukseen, josta rangaistaan kuolemalla, ja hänet surmataan, ja sinä ripustat hänet hirteen, niin älköön hänen ruumiinsa jääköön hirteen yöksi, vaan hautaa hänet samana päivänä, sillä Jumalan kiroama on se, joka on puuhun ripustettu, älä saastuta sitä maata, jonka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi”.

Opetuslapset varmasti tunsivat hyvin kaikki Vanhan testamentin kirjoitukset, sillä sitä luettiin todella paljon ja usein. Jeesuskin luki Vahaa testamenttia koska Uutta testamenttia ei vielä ollut kirjoitettu. Tässä kohtaa todellakin sanotaan näin, että ”kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu.”

Ja Raamattu sanoo myöskin, että ”Jeesus tehtiin synniksi.” Hän ei ainoastaan kuollut meidän syntiemme ja sairauksiemme vuoksi, vaan hänet itsensä tehtiin synniksi. Hän koki itsensä Jumalan hylkäämäksi.  ”Ja yhdeksännellä hetkellä Jeesus huusi suurella äänellä: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani?” Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?” Mark. 15: 34.)

Siihen aikaan oli jo noussut näitä valhe Kristuksia useampiakin, joten opetuslapset hyvästä syystä olivat pettyneitä siitä, ettei Jeesus (niin kuin he luulivat) ollutkaan se heidän odottamansa Messias.

Jumala herätti Jeesuksen kolmantena päivänä kuolleista ja tämä oli sinetti Jeesuksen sovitustyölle. Jumala teki Jeesuksessa niin juutalaisille kuin meille pakanoillekin uuden liiton. Ja se on paljon parempi liitto kuin ne liitot, mitä juutalaiset eivät pitäneet.

”Jeesus meni, ei kauristen ja vasikkain veren kautta, vaan oman verensä kautta kerta kaikkiaan kaikkein pyhimpään ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen. Sillä jos kauristen ja härkäin veri ja hiehon tuhka, saastaisten päälle vihmottuna, pyhittää lihan puhtauteen, kuinka paljoa enemmän on Kristuksen veri, hänen, joka iankaikkisen Hengen kautta uhrasi itsensä viattomana Jumalalle, puhdistava meidän omantuntomme kuolleista teoista palvelemaan elävää Jumalaa.”Heb.9: 12-14.)

Me Jumalan luomat ihmiset olemme kaikki synnin alaisia ensimmäisen ihmisparin syntiin lankeemuksen seurauksena ja olemme kadottaneet yhteyden Luojaamme ja Jumalaamme.  Mutta koska Jumala on Pyhä Jumala ja koska hän rakastaa luomaansa ihmistä, Hän valmisti meille lunastuksen pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa.

Tarvittiin sijaisuhri kärsimään rangaistus meidän puolestamme. Jeesus vuodatti pyhän, puhtaan verensä Golgatan ristillä. Koska ”iIman veren vuodatusta ei tapahdu syntien anteeksi antamusta. ”Hebr. 9: 22.9.)

Toinen Korinttolaiskirje sanoo näin: ”Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa.” 2Kor.5:19.”

Tämä on se suuri ilosanoma meille kaikille ja Jeesuksen käsky seuraajilleen on viedä evankeliumin ilosanoma kaikille kaikkialla ja myös tuleville sukupolville.

Näistä asioista pitää kertoa, kun itse olemme kuulleet ja toivottavasti myös henkilökohtaisesti vastaan ottaneet tämän suuren lahjan.

Asta Metsomäki

Kuhmalahden helluntaiseurakunta