Liikkuvien lähipalveluiden kokeilussa uusi palvelu – Suomi.fi-valtuutus tekee asioinnin toisen puolesta mahdolliseksi

Pirkanmaan hyvinvointialue ottaa käyttöön uuden palvelun liikkuvien lähipalveluiden kokeilussa Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella. Valtuuksien antamisessa avustetaan niitä henkilöitä, joilla ei ole digitaalisia tunnistautumisvälineitä kuten verkkopankkitunnuksia. Palvelupisteellä valtuudet rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin. Palvelu on suunniteltu yhdessä Suomi.fi-valtuudet tuottavan Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

– Tuomme avustetun valtuutuksen aluksi alueille, joissa pilotoidaan liikkuvia palveluja eli Kurussa, Punkalaitumella ja Luopioisissa. Tarkoituksena on laajentaa palvelua syksyllä ja myöhemmin koko Pirkanmaalle, digitalisaation hankepäällikkö Taru Manner kertoo.

Digi- ja väestötietokeskuksen Suomi.fi-valtuuksilla voi hoitaa läheisen sosiaali- ja terveydenhuollon asioita Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisissä asiointipalveluissa ja kaikissa apteekeissa. Valtuutettu läheinen voi muun muassa katsella valtuuttajan terveydentilaa koskevia tietoja, varata hänen puolestaan ajan terveydenhuoltoon tai hoitaa hänen sosiaaliturvansa etuusasioita. Läheinen voi hakea reseptilääkkeitä hänen puolestaan ja hoitaa kaikki valtuutetun apteekkiasiat missä tahansa apteekissa, myös verkkoapteekissa.

Avustetun valtuuttamisen palvelumallin tavoitteena on vahvistaa eri ihmisryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia digitaalisessa yhteiskunnassa. Nyt asioiden hoito saattaa vaatia käyntiasiointia ja useita puheluita.