Suojatiesääntöjen noudattamista ja pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymistä valvotaan tällä viikolla tehostetusti

Poliisi valvoo tehostetusti suojateillä maanantaista perjantaihin kuluvalla viikolla. Poliisi valvoo myös, miten suojaamattomat tienkäyttäjät, kuten sähköpotkulautailijat ja pyöräilijät, noudattavat liikennesääntöjä sekä heidän turvallisuuttaan.

Valvonta painottuu ajoneuvojen kuljettajien suojatiesääntöjen noudattamiseen. Pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien liikennekäyttäytymistä poliisi seuraa myös aktiivisesti eli ajetaanko jalkakäytävillä sekä noudatetaanko väistämissääntöjä ja liikennevaloja.

– Valvontapäivänä puutumme myös suojaamattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin muun muassa suojateiden läheisyydessä, pyöräteillä ja -kaistoilla, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista on suuri

– Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Suomessa vuonna 2023 oli 33,5 prosenttia. Näissä luvuissa ovat mukana moottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio korostaa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammi-maaliskuussa 2024 on tieliikenteessä menehtynyt yksi pyöräilijä ja viisi jalankulkijaa.

Suojaamaton tienkäyttäjä on kansainvälisessä käytössä oleva termi, ja sillä tarkoitetaan muun muassa jalankulkijoita, pyöräilijöitä, sähköskuuttien kuljettajia ja muita heikommin suojattuja tiellä liikkuvia kuten mopoilijoita.