Kylmä tuuli puhalsi lukiolle Pälkäneelläkin – opiskelijoiden ulosmarssi hallituksen toimia vastaan näkyi ja kuului

Pälkäneen lukiolla järjestettiin ulosmarssi torstaina osana valtakunnallista lukiolaisten vastalausetta hallituksen toimille.

Huoli nuorten pahoinvoinnista ja ärtymys pääministeri Petteri Orpon hallituksen visiosta rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuki sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Siinä olivat pääainekset lukiolaisten ulosmarssiin, joka nähtiin torstaina puoliltapäivin myös Pälkäneellä. Lisämausteina lukiolaisten kantamissa mielenilmauskylteissä nähtiin toki myös aiheeseen väljemmin nivoutuvia viestejä.

Lukiolaiset ovat olleet valtakunnallisesti huolissaan siitä, miten säästömielessä laaditut hallituksen suunnitelmat kohtelevat etenkin niitä nuoria, joilla on vaikeuksia jaksamisen, toimeentulon tai oppimisen kanssa.

Suomen Lukiolaisten Liiton liikkeelle laittamaan protestiin osallistuttiin eri puolilla Suomea, myös Kangasalla.

Liitto ilmoitti jo etukäteen toivovansa lukioiden henkilökunnalta ymmärrystä ja tukea lukiolaisten yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle.

Tämä näytti toteutuvan ainakin Pälkäneellä, jossa koulun henkilökuntaa seurasi kiinnostuneena opiskelijoiden ulosmarssia kylmässä viimassa. Lukiolaiset ehtivät reilun puolen tunnin aikana levittää tietoutta vastalauseestaan kiertämällä kyltteineen ja iskulauseineen kelpo lenkin Onkkaalassa ennen paluuta koulutyöhön.

Liiton arvion mukaan ulosmarssiin osallistui ainakin 235 lukiota ja yli 40 000 lukiolaista.

Lukiolaisilta ei herunut ymmärrystä hallituksen suunnitelmille Pälkäneelläkään.