Sydänsairaus ei katso ikää – Kangasalan Seudun Sydänyhdistys täyttää jo komeat 50 vuotta

Ritva Airla kehuu 50 vuotta täyttävän Kangasalan Seudun Sydänyhdistyksen toimintaa yhteisölliseksi. Myös sydäntietoutta on tarjolla.

– Saan valtavasti virtaa yhteisöllisyydestä, yhdessä toimimisesta, miettii sunnuntaina 50 vuotta täyttävän Kangasalan Seudun Sydänyhdistyksen toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Ritva Airla.

Airla liittyi jäseneksi yhdistykseen vuonna 1992. Vuonna 2009 hän meni mukaan hallitukseen toimien aluksi sihteerinä. Tällä hetkellä on menossa kolmas vuosi taloudenhoitajana.

Hänelle suurin kimmoke liittyä mukaan toimintaan oli aviomiehen sairastama sepelvaltimotauti, johon puoliso menehtyi 17 vuotta sitten. Myös ukki menehtyi aikanaan samaan tautiin.

Ritva Airla, 71, jäi seitsemän vuotta sitten eläkkeelle YIT:n toimistopäällikön tehtävästä. Toiminta Sydänyhdistyksessä on antanut valtavasti.

– Vastikään olen kouluttautunut vertaistukihenkilöksi. Toki olin aikoinaan jatkamassa allasjumppaa Kuohussa, jota vetää nykyään Sydänsairaalan fysioterapeutti. Ennen Kuohun valmistumista allasjumppa toimi Jalmarin kodossa.

Parhaimmillaan vesivoimisteluryhmä vetää 15–17 osallistujaa.

Omaisetkin mukaan

Sydänyhdistyksen toiminta on tarkoitettu kaikille. Vaikka allasjumpat on suunnattu sydänsairastuneille, ovat omaiset muuten tervetulleita toimintaan mukaan. Tapahtumat vaihtelevat laidasta laitaan.

Jäseneksi voi liittyä sydan.fi-sivulla tai ottamalla yhteyttä suoraan Airlaan. Kotisivujen kautta www.sydan.fi/kangasalanseutu saa tietoa yhdistyksen tapahtumista.

– Yhteisöllisyyden lisäksi sydäntietouden jakaminen muun muassa ruoan ja liikkumisen merkityksestä on suuri. Aktiivisuus on lisääntynyt vuosien saatossa, ja teemme monia retkiä, teatteria ja kulttuuria unohtamatta.

Jäseniä yhdistyksessä on 285, joista noin viidesosa Pälkäneen ja Luopioisten suunnalta. Keski-ikä on 75 vuotta, mutta viime aikoina jäseniksi on liittynyt 1960–1970-luvulla syntyneitä.

Airla kannustaa pälkäneläisiä entistä aktiivisemmin osallistumaan yhteisiin rientoihin ja tilaisuuksiin. Parina viime vuonna teemaksi on otettu juuret. Tämän tiimoilta esimerkiksi Pälkäneellä järjestettiin taannoin tilaisuus, jossa käsiteltiin Kostianvirran tapahtumia.

Omakin sairaus pysäytti

Vaikka alkujaan Airla liittyikin jäseneksi puolisonsa sairastumisen takia, hänellä itsellään diagnosoitiin sydänlihassairaus vuonna 2017. Tosin kardiologit eivät ole varmoja, vaikka sairaus olisi ollut piilevänä syntymästä saakka.

Hän hakeutui tutkimuksiin, kun sydämen lisälyöntejä alkoi tulla. Viime syksynä määrättiin beetasalpaajat.

– Nyt sydämen puristusvoima on kohentunut. Kuumuus on välillä hankalaa.

Airla on aina pitänyt liikunnasta, mutta pitkäkestoinen rasitus hänelle ei sovi. Liike on silti lääke.

Vertaisena hän saattaa olla virittelemässä toista liikuntaryhmää. Sydänviikolla 12.–19.5. ollaan mukana apteekeissa niin Pälkäneellä kuin Kangasalla.

– Kun itse sain aikanaan diagnoosin, en löytänyt vertaistukea mistään. Itse haluan osaltani auttaa ja kuunnella. Meillä on täysi vaitiolovelvollisuus.

Yhdistyksessä sairaalavertaisena toimii Ari Lamminperä.

Ritva Airla kannustaa myös pälkäneläisiä mukaan alueen sydänyhdistyksen toimintaan. Jäseniä on lähes 300, joista noin viidesosa pälkäneläisiä.