Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepari vietti 20-vuotisjuhliaan – yhteishenki ja omatoimisuus ovat merkittäviä voimavaroja pienelle kylälle

Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepari ry juhli lauantaina 27. huhtikuuta kaksikymmenvuotista taivaltaan aktiivisena kyläyhdistyksenä ja vapaapalokunta-aatteen historian vaalijana. Veparin talon tarjoilupöydässä saatettiin nähdä koko kylätalon historian komein kakku, kun oman kylän pitopalveluyrittäjä Tarja Ali-Kipparilta tilattu huikea synttäri-britakakku asetettiin tarjolle yli 80-päiselle juhlaväelle. Juhlan järjestelyistä vastasi yhdistyksen hallituksen jäsenen Asta Miettisen johtama iloinen ja idearikas juhlatiimi.

Kakku ja Kaija-Leena Lindstedt.
Juhlamaljojen nosto. Kuva: Jaana Jokinen.

2000-luvun alkuvuosina Kuohijoella päätettiin yhdistää silloiset kylätoimikunta ja vuonna 1937 perustettu Kuohijoen Vapaaehtoinen Palokunta ry, kun todettiin, että pienen kylän rahkeet riittävät paremmin monenlaiseen toimintaan, kun on yksi vahva yhdistys kahden toimijan sijasta. Yhdistymispäätös ja uudet kyläyhdistystoimintaan painottuvat säännöt rekisteröitiin yhdistysrekisteriin 23.4.2004.

Jouko Saarikko pitää juhlapuhetta. Kuva: Jaana Jokinen,

Yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Saarikko korosti juhlapuheessaan yhteishengen ja omatoimisuuden merkitystä pienen kylän elinvoimaisuuden ylläpitämisessä. Puheessa muisteltiin myös lukuisia kyläyhdistyksen vuosien mittaan toteuttamia Leader-hankkeita ja yhteisörahoitushankkeita, joiden myötä kylälle on onnistuttu toteuttamaan huomattavia investointeja muun muassa kylätalolle, Kukkian rannan uimapaikalle, kyläyhdistyksen ylläpitämälle Kustaan saunalle sekä urheilukentälle ympäristöineen. Puheen jälkeen salintäyteinen juhlaväki kohotti maljat yhdistyksen, kotikylän ja meidän kaikkien yhteiseksi kunniaksi.

Tomi Jokinen palkitaan talkootyöstään. Kuva: Jaana Jokinen.

Varapuheenjohtaja Arto Virtanen kuvaili puheenvuorossaan Kuohijoen laajalti tunnetuksikin tullutta talkoohenkeä, ja Virtasen johdolla jaettiin muutamia huomionosoituksia kyläyhdistyksen hyväksi tehdystä ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä. Kylän kiinteistökohteiden ylläpidon, remontoinnin ja muun huolenpidon ahkerina talkoolaisina palkittiin Tomi ”Konsta” Jokinen, Ossi Ali-Kippari ja Mika Saarikko. Vertaansa vailla olevana tapahtumajärjestäjänä ja yhteisöllisyyden luojana palkittiin Sinikka Peura, ja väsymättömänä ja tarkkana byrokraattina, paperinpyörittäjänä ja kylän Instagram-tilin hoitajana Jaana Jokinen.

Ensimmäiset rohkeat tanssilattialla. Kuva: Jaana Jokinen.

Illan mittaan muisteltiin menneitä ja suunniteltiin tulevia. Puheiden jälkeen pistettiin jalalla koreasti levytansseissa samaan tapaan kuin 1970-luvulla VPK:n talon perjantaitansseissa oli tapana.

Isännät kahviossa vasemmalta lukien: Leo Vuorinen, Heikki Miettinen, Arto Virtanen, Ossi Ali-Kippari, Risto Laine, Pekka Kolehmainen, Ilari Saarikko ja Jouko Saarikko. Kuva: Jaana Jokinen.

Jaana Jokinen