Mikä ihmeen permakulttuuri? – ”Eettisten silmälasien kautta katsellen etsitään kuhunkin tilanteeseen parhaat ratkaisut”

Laitikkalalaiset Lumia Huhdanpää-Jais ja Dominik Jais kasvattavat puutarhassaan ”kaikkea, minkä saavat kasvamaan”. Pariskunta noudattaa viljelyssä permakulttuurin oppeja. Mitä ihmettä se oikein tarkoittaa? Lumia Huhdanpää-Jais kertoo.

Millaista puutarhaa hoidatte ja mitä kasvatatte?

– Beyond Buckthornsin kotitila ja koulutuskeskus sijaitsee Laitikkalassa.  Olemme asuneet täällä pian jo kahdeksan vuotta ja laajentaneet perinteistä pihapiiriä uusilla hedelmäpuilla ja marjapensailla sekä monivuotisilla vihanneksilla. Olemme jättäneet esimerkiksi hyötypuutarhan vuotuisen kääntämisen pois. Kasvatamme kaikkea, minkä saamme kasvamaan! Tällä hetkellä kokeilussa ovat erilaiset pähkinäpuut, ja myös valkosipuli kasvaa meillä hyvin.

Lumia Huhdanpää-Jais ja Dominik Jais hoitavat puutarhaansa permakulttuurin oppien mukaisesti: pitäen huolta sekä maasta että ihmisistä ja reilun jaon periaatteista. Pariskunta pitää myös koulutuksia permakulttuurista. Seuraavat koulutukset ovat tulossa kesä- ja heinäkuussa.

Mitä on permakulttuuri?

– Permakulttuuri on eettisiin periaatteisiin ja luonnolta oppimiseen pohjautuva suunnittelumenetelmä, jonka avulla voidaan kehittää erilaisia kestäviä järjestelmiä ihmisten tarpeiden täyttämiseksi. Ruuantuotanto on yksi tällainen järjestelmä, mutta myös energiantuotanto, asuminen tai kaikenlainen ihmisten välinen toiminta. Nämä eettiset periaatteet voidaan tiivistää sanoihin huolenpito maasta, huolenpito ihmisistä ja reilu jako. Maalla tarkoitetaan tässä paitsi itse maaperää myös laajemmin maapalloa eri kiertoineen.

Miten permakulttuuri näkyy puutarhanhoidossa?

– Permakulttuuria puutarhassa sovellettaessa tärkeintä on muistaa, että ei ole olemassa mitään valmiita ”permakulttuurisia” ratkaisuja, vaan kaikki lähtee havainnoinnista: mitä puutarha tarvitsee, mitä puutarhuri tarvitsee ja kuinka molemmat tarpeet saadaan täytettyä eettiset periaatteet mielessä pitäen. Siksi jokaisen ”permakulttuuripuutarha” näyttää erilaiselta. Puutarhassa kuitenkin pyritään tekemään luonnon kanssa yhteistyötä sekä pitämään huoli maasta, joten esimerkiksi myrkyt ja kemikaalit eivät useinkaan ole permakulttuuriharrastajan puutarhaan tervetulleita.

Jokainen ”permakulttuuripuutarha” näyttää erilaiselta. Kuvassa Lumia Huhdanpää-Jaisin ja Dominik Jaisin vuotuinen puutarha.

Millaisia työkaluja permakulttuurissa käytetään?

– Jos puhutaan pihoista, suunnittelutyökaluina hyvin hyödyllisiä ovat niin sanotut sektorit ja vyöhykkeet sekä niiden tunnistaminen omalla tontilla. Kartat auttavat suunnittelussa, samoin kuin erilaiset suunnitteluprosessit, joilla pysyy kartalla suunnittelun eri vaiheista. Käytännön ratkaisuista puutarhasuunnittelussa tulevat usein käyttöön luonnonmukainen lannoitus, erilaiset kohopenkit, no-dig -viljely, metsäpuutarhat, yrttispiraalit ja katteiden käyttö.

Miksi menetelmä on hyödyllinen?

– Olen pitänyt permakulttuurista, koska siinä ajatellaan itse, eikä vain seurata jotakin vaikuttajaa tai trendiä. Kaikki ratkaisut valitaan paikan, tilanteen ja osallisten ihmisten resurssien ja mahdollisuuksien mukaan. Luontoa tai ihmisiä ei pakoteta mihinkään malliin, vaan eettisten silmälasien kautta katsellen etsitään kuhunkin tilanteeseen parhaat ratkaisut.