MAINOS
EMTIR MARKETING OÜ

5 yleistä myyttiä pikalainoista

Pikalainoihin liittyy joitakin myyttejä, jotka johtuvat varsinkin takavuosien villeistä pikavippivuosista. Monilla suomalaisilla on kokemuksia pikalainoista, kuten pikavipeistä ja kulutusluotoista, ja vaikka pääosin kokemukset ovatkin olleet positiivisia, myös myyttejä on päässyt muodostumaan. Myytit perustuvat usein väärinkäsityksiin.

1. Pikalaina on maksettava heti takaisin

Yksi yleinen pikalainoihin liittyvä myytti on, että pikalaina on aina maksettava hyvin nopeasti takaisin. Tosiasiassa esimerkiksi kulutusluotoille voi nykyisin saada hyvinkin pitkän takaisinmaksuajan. Esimerkiksi Saldo Bank voi myöntää kulutusluotoille yli 60 kuukauden maksuajan. Tämä tarkoittaa, että lainaa voi maksaa takaisin vaikka yli viisi vuotta.

Takaisinmaksuajan voi siis nykyisin sovittaa kätevästi lainanottajan taloudelliseen tilanteeseen. Tämä mahdollistaa pienempien kuukausierien maksamisen, mikä voi tehdä lainan takaisinmaksusta helpompaa ja vähemmän kuormittavaa. Koska toisaalta pidempi maksuaika voi myös lisätä lainan kokonaiskustannuksia korkojen vuoksi ja muiden kulujen vuoksi, ei pitkä laina-aika ole kaikille asiakkaille paras vaihtoehto.

2. Pikalainat tulevat aina kalliiksi

Toinen yleinen myytti on se, että pikalainat ovat aina kalliita. Nykyisin pikalainoja voi kuitenkin saada myös maltillisilla koroilla ja muilla kuluilla. Korkoja on painanut kova kilpailu alalla sekä valtiohallinnon asettamat korkokatot. Kulutusluotoissa korkokatto eli enimmäiskorko on nykyisin 15 prosenttia. Siihen on mahdollista myös lisätä korkolain mukainen viitekorko, joka tällä hetkellä on 4,5 prosenttia.

Osa pankeista voi myöntää hyvinkin matalakorkoisia lainoja verrattuna muihin pankkeihin ja rahoituslaitoksiin. Kuluttajan kannattaakin aina varmistaa lainan korko ja muut kulut. Kuluttajan kannattaa aina myös käydä lainaehdot läpi ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. 

Lainaehtojen ymmärtäminen tuo lainanottajalle mielenrauhaa ja auttaa valitsemaan parhaan tarjolla olevan lainatarjouksen.

3. Pikalaina on vaikea saada

Yksi yleinen lainoihin liittyvä myytti on, että pikalaina on vaikea saada. Tämä ei ole ihan puhdas myytti ilman totuuden perää, sillä edes kaikille täysi-ikäisille ei lainaa myönnetä. Lainanmyöntäjillä on myös omia kriteerejä lainan myöntämiseksi, joten kuluttajan voi olla hyvä hakea lainaa uudestaan toisesta pankista, jos oma pankki on kieltäytynyt myöntämästä lainaa.

Luotettavat lainanantajat selvittävät nykyisin aina hakijan luottotiedot. Luottotietojen tulee olla puhtaat siltä osin, että aktiivisia maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla. Hakijan tulee olla myös täysi-ikäinen ja hänellä tulee olla vakituinen osoite Suomessa. Hakijalla tulee myös olla säännöllisiä tuloja, tai muutoin lainan saaminen on ainakin kovin hankalaa.

Säännöllisiksi tuloiksi kelpaa ainakin ansiotulot, yrittäjän tulot sekä eläketulot.

Vaikka nämä voikin joistakin kuulostaa kovilta kriteereiltä, niin toisaalta suurin osa esimerkiksi työssäkäyvistä ihmisistä voi saada pikalainaa helposti. Laina voidaan lisäksi siirtää asiakkaan tilille jopa saman päivän aikana, ja asiakas voi hoitaa koko prosessin sähköisesti.

4. Pikalainoja ottavat vain taloudellisissa vaikeuksissa olevat

Yksi yleinen myytti on myös se, että pikalainoja ottavat vain taloudellisissa vaikeuksissa olevat. Tosiasiassa esimerkiksi kulutusluottoja haetaan usein velkojen maksun sijaan esimerkiksi remontteja, lomamatkoja tai kodinelektroniikkaostoksia varten. Usein lainanantajatkaan eivät ole edes kiinnostuneita siitä, mihin lainanottaja tulee rahan käyttämään.

Nykyisin velallisille ihmisille on tarjolla myös niin sanottuja yhdistelmälainoja. Tämä tarkoittaa, että asiakas ottaa yhden uuden lainan, jolla maksetaan kaikki hänen aikaisemmat lainat korkoineen ja kuluineen pois. Yhdistelmälaina voi helpottaa asiakkaan taloudellista tilannetta ja esimerkiksi korkokattojen ansiosta yhdistelmälainan kulut voivat olla pienemmät kuin useampien pienten lainojen kulut yhteensä.

5. Pikalainojen ottaminen johtaa velkakierteeseen

Vaikka joillakin ihmisillä on ollut vaikeuksia maksaa pikalainansa takaisin maksusuunnitelman aikataulussa, suurin osa asiakkaista maksaa lyhennyksensä aina ajallaan. Asiakkaan kannattaakin aina hoitaa lyhennys ajallaan, sillä muutoin hän voi joutua seuraavaksi maksamaan myöhästymiskuluja sekä maksumuistutuskulun.

Ennen lainan ottamista asiakkaan kannattaa ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Lainan takaisinmaksusta on selviydyttävä maksusuunnitelman mukaisesti ja lainaa tulee lyhentää normaalisti kuukausierissä. Monilta pankeilta voi myös saada lyhennysvapaita kuukausia, jolloin lainan lyhennystä ei tarvitse maksaa.

Yhteenveto

Kulutusluottoihin liittyvät myytit ja väärinkäsitykset ovat monille peräisin menneiltä ajoilta. Nykyisin lainamarkkinat ovat kehittyneet, ja pikalainoista on tullut joustavampi ja turvallisempi vaihtoehto asiakkaille, kunhan ne otetaan harkitusti ja vastuullisesti. On tärkeää, että kuluttajat ymmärtävät lainojen todelliset ehdot ja kustannukset ennen päätöksen tekemistä.

Pikalainat voivat olla sopiva ratkaisu monenlaisiin rahoitustarpeisiin, mutta jokaisen on tärkeää arvioida oma taloudellinen tilanteensa huolellisesti ja valita laina, joka vastaa parhaiten omia tarpeita ja maksukykyä. Tietoisuus lainatuotteiden erilaisista ominaisuuksista auttaa hälventämään myyttejä ja tekemään parempia taloudellisia päätöksiä.

MAINOS