MAINOS
EMTIR MARKETING OÜ

Sähkösopimuksia tarjotaan hyvin erilaisilla ehdoilla – Ole tarkkana kilpailuttaja!

Sähköstä voi aiheutua kotitaloudelle suuret kustannukset varsinkin talvisin, kun sähköä kuluu kodin lämmittämiseen. Kun yhä useampi siirtyy myös hybridi- ja täyssähköautoihin, sähkön hinnalla on entistäkin suurempi merkitys. Pahimmillaan sähkölasku voi olla talvipakkasilla jopa lähes nelinumeroinen.

Omaan tarpeeseen sopiva sähkösopimus voi tuoda suuria säästöjä. Uutta sähkösopimusta harkitessa on syytä kiinnittää kunnolla huomiota sopimuksen ehtoihin. Ehtoihin paneutuminen auttaa löytämään itselle edullisimman tarjouksen, joka sopii myös muilta osin omaan tarpeeseen optimaalisesti.

Pakettisähkö ja hybridi-sopimus vaihtoehtona kiinteähintaiselle ja pörssisähkölle

Kilowattituntihinnan (snt/kWh) vertaileminen on yksi tärkeimmistä asioista sähkösopimusta valittaessa. Sähkötarjouksissa kilowattituntihinta voi olla joko kiinteä tai muuttuva. Kiinteä hinta tuo vakautta ja sopii sellaiselle, joka ei jaksa seurata sähkönhintoja. 

Muuttuvahintaisissa pörssisähkösopimuksissa kilowattituntihinta määräytyy puolestaan sähkömarkkinoiden hintakehityksen mukaan, ja se voi tuoda suuriakin säästöjä asiakkaalle.

Tilanne ei ole nykyisin kuitenkaan aivan näin yksinkertainen, sillä tarjolla on myös hybridisopimuksia sekä pakettisähköjä. Pakettisähkössä maksetaan kiinteä kuukausihinta tietystä sähkömäärästä. Sopimus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, ja hinta perustuu siihen, kuinka paljon sähköä arvioidaan käytettävän kuukauden aikana. 

Hybridisähkö on puolestaan määräaikainen sopimus, jossa sähkön perushinta on kiinteä esimerkiksi vuodeksi tai kahdeksi. Sopimus kuitenkin mahdollistaa hinnan optimoinnin niin, että ajoittamalla kulutuksen halvemmille tunneille voi säästää. Osoitteessa www.sahkon-hintavertailu.fi voi kilpailuttaa kiinteähintaiset, pörssisähköt, sähköpaketit ja hybridisopimukset keskenään muutamalla hiiren klikkauksella. 

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Sähkösopimukset voivat olla hyvin pitkäkestoisia, jopa kahden tai kolmen vuoden mittaisia. Eikä sopimuksista aina pääse myöskään niin vain eroon. 

On kuitenkin olemassa myös toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, jotka tarjoavat asiakkaalle joustavuutta. Tällaisissa sopimuksissa irtisanomisaika on yleensä 14 päivää, mikä antaa mahdollisuuden vaihtaa sähkönmyyjää tarvittaessa nopeasti ja helposti. 

Määräaikainen sopimus on tyypillisesti kestoltaan 1–2 vuotta. Se sitoo asiakkaan maksamaan sähköstä tiettyä kiinteää hintaa, joten sähkölaskujen osalta tulee vähemmän yllätyksiä. Kiinteähintainen määräaikainen sopimus voi tulla asiakkaalle parhaimmillaan myös hyvin edulliseksi, jos sopimuksen aikana sähkön hinta lähtee sähkömarkkinoilla nousuun. 

Määräaikaisen sopimuksen heikkous on se, että sitä ei voi irtisanoa tai kilpailuttaa kesken sopimuskauden ilman sopimussakkoja. Muuttaessa uuteen osoitteeseen vanhasta sopimuksesta pääsee kuitenkin eroon tyypillisesti ilman sopimussakkoa, mutta sähköyhtiöillä voi olla tässä omia käytäntöjä. 

Kilpailuttaessa sähkösopimuksia asia on hyvä tarkistaa, etenkin jos epäilee muuttavansa lähiaikoina. 

Kiinnitä huomiota myös näihin asioihin

Sähkösopimuksia kilpailuttaessa hinnan ja sopimuksen sitovuuden lisäksi olisi hyvä kiinnittää huomiota myös muihin seikkoihin. Esimerkiksi sähkön ympäristöystävällisyys olisi hyvä noteerata. Monet sähkönmyyjät tarjoavat sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, kuten tuuli-, aurinko- tai vesivoimalla. 

Jos ympäristöasiat ovat siis itselle tärkeitä, voi sopimuksia kilpailuttaessa antaa ympäristöystävällisyydelle painoarvoa. 

Monet kotitaloudet haluavat nykyisin myös seurata omaa sähkönkulutustaan entistä tarkemmin. Tämä auttaa esimerkiksi optimoimaan pörssisähkön kulutusta ja siten muodostuvia sähkölaskuja. Toiset taas haluavat seurata esimerkiksi vapaa-ajan asunnon sähkönkulutusta talvikaudella, kun asunto on tyhjillään. 

Moni sähköyhtiö tarjoaa tähän tarkoitukseen nykyaikaisia sovelluksia, joiden avulla asiakas voi seurata puhelimen ruudullaan paljonko sähköä kuluu.

Sähkösopimuksia kilpailuttaessa voi kiinnittää huomiota myös mahdollisiin bonuksiin ja muihin etuihin, joita joidenkin sopimusten mukana voi asiakkaalle kertyä. Nämä voivat olla merkittävä taloudellinen etu, joten ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Pohdi mikä sähkösopimus sopii sinulle

Moni on viime vuosina suositellut pörssisähköä, joka voi tuoda suuria säästöjä varsinkin niille, jotka voivat siirtää sähkönkulutustaan hiljaisille vuorokauden tunneille. Kaikille tämä malli ei kuitenkaan sovi, ja monille kiinteähintainen ja riittävän edullinen sähkö voi olla paras vaihtoehto. On siis tärkeää valita sähkösopimus, joka vastaa juuri omia tarpeita ja elämäntilannetta. 

Myös sopimuksen ajoituksella voi olla merkittävä rooli, sillä kiinteähintaisissa sopimuksissa sitoudutaan maksamaan tiettyä kilowattihintaa jopa kahdeksi vuodeksi. On hyvä yrittää välttää tilannetta, että sitoutuu maksamaan pitkäksi ajaksi korkeaa kilowattihintaa, sillä tällöin markkinahintojen laskiessa joutuu edelleen maksamaan enemmän kuin olisi tarpeen.

Yhteenveto

Sähkösopimusten kilpailuttaminen on kotitalouksille keskeinen tapa hallita sähkön kustannuksia, erityisesti kylminä talvikuukausina. Tarjolla on monenlaisia sopimusvaihtoehtoja, kuten kiinteähintaiset sopimukset, muuttuvahintaiset pörssisähkösopimukset, pakettisähköt ja hybridi-sopimukset, joista jokainen tarjoaa omat hyvät ja huonot puolensa. 

On tärkeää vertailla kilowattituntihintoja ja miettiä, kuinka sopimusvaihtoehdot sopivat omaan käyttöön ja taloudelliseen tilanteeseen.

Määräaikaiset sopimukset tarjoavat hinnan vakautta, kun taas toistaiseksi voimassa olevat sopimukset tarjoavat joustavuutta, mahdollistaen sopimuksen irtisanomisen tai vaihdon lyhyellä varoitusajalla. 

Sähkösopimusta valitessa on siis olennaista ymmärtää eri sopimustyyppien hyödyt ja haitat sekä miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeimpiä. Aktiivinen sähkön kilpailuttaminen ja markkinoiden seuraaminen ovat avainasemassa edullisimman ja sopivimman sähkösopimuksen löytämisessä.

MAINOS