Usko ja epäusko – ”Luottaminen on avainsana uskon ja epäuskon suhteessa”

Kirjoittaja Jukka Lehto on eläkeläisrovasti Laitikkalasta.

Syyskaudella kirkkovuoden pyhien aiheet käsittelevät kristillisen arjen kysymyksiä Jumalan huolenpidosta anteeksiannon kautta uskon ja epäuskon väliseen pohdintaan. Tässä kirjoituksessa käsittelen uskon ja epäuskon suhdetta.
Jukka Lehto.

Olen miettinyt usein, ovatko usko ja epäusko vastakohdat. Oikeastaan ne ovat saman ilmiön kaksi eri puolta. Niiden vastakohta on lähinnä ei-usko, ollaan siis kokonaan uskomatta. Aika vaikea suoritus tuo on, koska uskomatta oleminenkin vaatii uskoa. Joitakin vuosia sitten filosofi Tuomas Nevanlinna totesi, että tiukan linjan ateistin usko menee vasenta kaistaa ohi lähes kaikkien kristittyjen uskosta.

Uskon ja epäuskon vuoropuheluun liittyy ajatus elämän puntaroinnista, perusteiden miettimisestä. Kasteessa on luotu perusta uskolle. Se on kuin lahjapaketti, jossa Jumala antaa meille valmiiksi kaiken sen, mitä tarvitsemme yhteyteen hänen kanssaan. Meistä itsestämme on kiinni, avaammeko tuon lahjan vai emme. Usko avaa iloisesti paketin, epäusko tahtoo pitää sakset työpöydän laatikossa.

Nelikymmenvuotisen pappisurani aikana kuulin usein kohtaamieni ihmisten toteavan, että uskon kyllä, mutta en ole mikään uskovainen. Monesti tein kaksi tarkentavaa kysymystä: millainen on mielestäsi uskovainen ja millaista on uskosi.

Ensimmäiseen kysymykseen sain vastauksena lähes poikkeuksetta luonnehdinnan uskovaisesta vakavana, ankarana ja ehdottomana ihmisenä. Nuo laatusanat varmaan kuvaisivat asianomaista, vaikka hän ei olisikaan niin sanotusti uskovainen. Nyt saatan pahasti sohaista muurahaispesää (tunnen jo hapon poltteen ihollani) todetessani, että herätysliikkeemme ovat tehneet valtavasti hyvää työtä kirkossamme, mutta uskovaisen mallin rakentamisessa on menty aika pahasti metsään.

Toiseen kysymykseen keskustelukumppanini kertoivat arastellen, että silloin tällöin käymme kirkossa ja luemme lasten kanssa iltarukouksen. Lähes samaan hengenvetoon ajatusta jatkettiin toteamalla, että ei tuo taida riittää mihinkään. Jumalalle tuo riittää. Hänelle riittää, että ajattelet Häntä ja käännyt Hänen puoleensa elämäsi kysymysten kanssa. Riittämättömyys on ihmisten rakentama ansa.

Olen monena kesänä käynyt herättäjäjuhlilla. Viime kesänä kaverini kyseli ennen Vaasan juhlille lähtöä, mikä on herättäjäjuhlien ”juttu”? Hetken mietittyäni totesin, että siellä kukaan ei tule kysymään sinulta, milloin olet tullut uskoon. Saat olla rauhassa kysymystesi kanssa. Toisaalta juhlilla vallitsee vahva yhteisöllisyys. On hienoa laulaa samaa virttä tuhansien ympärillä olevien ihmisten kanssa. Kokemus saa ”muurahaiset” juoksemaan ylös – alas selkärankaa. Juhlilla ollaan aina taivasalla, armon auringon tai sateen alla. Joka tapauksessa luotetaan Jumalan huolenpitoon.

Luottaminen on avainsana uskon ja epäuskon suhteessa. Saat uskoa, mutta saat myös epäillä. Jumala ei hylkää epäilyn takia sinua. Luota siihen kuten Jeesuksen parantaman pojan Isä huudahtaessaan ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”.

Jukka Lehto

Eläkeläisrovasti Laitikkalasta