Jälleen Kukkiajärven tilasta

Kiitos laajoista vastauksista (SHL 2.11.), jotka monin osin ovat toiveita herättäviä. Anteeksi, jos jankkaan, mutta mistä voidaan löytää ja lukea Kukkia virran muokkaamiseen liittyvät asiakirjat?

Mielestäni ei riitä, että todetaan asioiden olevan hyvin, jos erittäin suuri osa ranta-asukkaista on kanssani samaa mieltä, että Kukkiavirran kautta tapahtuva juoksutus on alkukesästä liian voimakasta ja se laskee vedenpinnan liian nopeasti. Toistan siis kysymykseni:

  1. Mistä löytyy tai on luettavissa suunnitelma Kukkian virran ”parantamiseksi”?
  2. Minkälaisen kilpailutuksen jälkeen valittiin urakoitsija toteuttamaan tämä suunnitelma?
  3. Kuka tai ketkä hyväksyivät toteutuksen ja mistä on löydettävissä tehtyjen toimenpiteiden hyväksymispöytäkirjat?

 

On tietysti huolestuttavaa, että Pirkanmaan ELY-keskuskin aivan kuin ohimennen toteaa ”ekologiselta tilaltaan hyväksi luokitellun…”. Tarvitaanko toimenpiteiden aloittamiseen aina laaja kansalaisliike ennen kuin Natura-järven luokituksen putoaminen erinomaisesta hyväksi saa aikaan toimia järven tilan parantamiseksi?

Olen toistaiseksi juonut Kukkian vettä, mutta meninpä mietteliääksi kunnan vastauksen johdosta: erinomainen tulos on jätevesipuhdistamolla se, että järveä voidaan kuormittaa kymmenen hengen käsittelemättömällä jätevesikuormalla vuosittain.

En myöskään esittänyt, että kirkonkylän jätevedet pelkästään maasuodatettaisiin. Mutta entäpä, jos purkuputki ohjattaisiin paineella maasuodatuskenttään muutaman kilometrin päähän Kukkian rannoista? Puoli hehtaaria on minimaalisen pieni maapläntti Kukkian veden ja sen puhtauden pelastamiseksi.

 

Ystävällisin terveisin

Risto Rämö

Holja