Musiikkinäytelmä esittelee tangosäveltäjän inhimillisen puolen

Kuvauksen Astor Piazzollan sielunmaisemasta tulkitsee näyttelijä Timo Torikka.

Kangasala-talossa lauantaina 7.10. kello 18 nähtävä monologi-musiikkinäytelmä Mestari Astor – katupojasta Tango Nuevon isäksi on kunnianosoitus tangosäveltäjä Astor Piazzollalle. Argentiinalainen Piazzolla on eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista tangosäveltäjistä. Sussa Lavosen käsikirjoittama ja ohjaama esitys kertoo kaikkien tunteman ja monien rakastaman tangosäveltäjän vähemmän tunnetun tarinan. Runollisen ja rajunkin kuvauksen taiteilijan sielunmaisemasta tulkitsee näyttelijä Timo Torikka. Musiikista vastaa maailmanluokan muusikoista koottu Mestari-kvintetti bandoneonisti Kristina Kuusiston johdolla.

Piazzollan kehittämä tango nuevo (uusi tango) uudisti tangomusiikin lajin sekoittamalla perinteiseen argentiinalaiseen tangoon elementtejä erityisesti jazzista ja taidemusiikista. Länsimaisen taidemusiikin muotorakenteiden yhdistäminen tangon tuliseen intohimoon ja jazzin vapaaseen improvisaatiorevittelyyn sai aikaan valtavan myrskyn perinteisen argentiinalaisen tangon piirissä.

Piazzollan tunnetuin ja yleisin soitinkokoonpano koostui niin sanotusta Piazzolla-kvintetistä. Kangasala-talossa kvintetti koostuu maailmanluokan muusikoista: Kristina Kuusisto, Bandoneón & orkesterin johto; Miina Järvi, viulu; Mari Mäntylä, kitara (tässä decacorde), Tarmo Anttila, kontrabasso sekä piano, Mihkel Järvi.

Sussa Lavonen on suomalainen dramaturgi, näytelmäkirjailija, ohjaaja ja teatteritaiteen pedagogi. Tällä hetkellä hän toimii freelancer-kirjailijana Helsingissä ja Pariisissa. Lavosen töitä on nähty ja kuultu niin teatterin lavoilla, televisoissa radiossa kuunnelmina kuin satojen laulujen sanoituksinakin.

Kristiina Kuusisto on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu bandonéonisti ja konserttisolisti, joka tunnetaan hienovaraisista tulkinnoistaan sekä laajasta, renessanssiajan musiikista aina moderneihin nykymusiikkiteoksiin kattavasta ohjelmistostaan.

Timo Torikka on rakastettu näyttelijä, joka elokuva- ja televisiorooliensa lisäksi erityisesti äänirooleistaan – tunnetuimpana Nuuskamuikkusen äänirooli piirrossarjassa Muumilaakson tarinoita.

Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen

Mestari Astor -työryhmä kertoo esityksestä ja sen teemoista Kangasala-talon galleriassa esityksen jälkeen kello 19.30 alkaen.