Suora nousu jäi maalin päähän

Yksi tuuletus lisä ja SB Luja olisi varmistanut sarjanousun ilman kovaa ja arvaamatonta karsintavääntöä.

Koko kauden lohkonsa kärkikahinoissa mukana ollut Sb Luja päätti runkosarjassa maaliskuun puolivälissä ottelussa hämeenlinnalaista Härmää vastaan. Ennen peliä ei ollut varmaa muuta kuin se, että voitolla Luja varmistaisi karsintapaikan – loppu oli vastustajien käsissä. Vastustaja Härmä puolestaan tarvitsi sarjapaikan varmistamiseen yhden pisteen. Kauden aiempi kohtaaminen oli päättynyt Härmän 4–1-voittoon.

Kaukajärven Spiral-salien lehtereille kerääntynyt kauden suurin fanijoukko sai todistaa varsin vauhdikasta ja hyvää salibandyä. Suuri yleisömerikään ei Lujan kokenutta Matti Ristiharjua häirinnyt, kun hän napautti Simo Kokkolan tarjoilusta Lujan 1–0-johtolukemat vain puolentoista minuutin pelin jälkeen.  Härmä ei Lujan salamamaalista häkeltynyt, vaan onnistui luomaan tilanteen Lujan maalille jo seuraavassa vaihdossa.

Seuraavia tilastomerkintöjä saatiin kuitenkin odottaa erän kahdeksannelle minuutille, kun puolen minuutin välein pallo oli kummankin joukkueen verkossa. Härmä onnistui ensin tasoittamaan pelin, mutta jo seuraavassa vaihdossa upean ottelun pelannut Jarno Ilomäki vei Jarmo Jussilan syötöstä Lujan jälleen maalin karkumatkalle. Kumpikin joukkue sai koittaa erässä vielä ylivoimansa toimivuutta, mutta ne eivät tällä kertaa tuottaneet tulosta, joten erätauolle lähdettiin Lujan johtaessa 2–1.

Jos alkoi ottelun ensimmäinen erä räväkästi, niin alkoi myös toinenkin. Härmä-pelaajan rangaistus jatkui vielä toisen erän puolelle, ja tämä tarkoitti sitä, että Luja aloitti erän miesylivoimalla. Lujan Niko Lindholmille pelattiin heti ensisekunneilla maalin eteen tuhannen taalan paikka, mutta kuin ihmeen kaupalla mies sai pallon maalista ohi. Laidasta pallo kuitenkin pomppasi Joni Haatajalle, joka ei enää erehtynyt.

Vajaan kolmen minuutin pelaamisen jälkeen Lindholm korjasi erehdyksensä ja siirsi Lujan jo 4–1-johtoon Matti Ristiharjun alustuksesta, ja tässä vaiheessa kaikki näytti Lujan kannalta erinomaiselta. Ottelun hallinta oli siirtynyt hurmoksessa pelanneen Lujan käsiin ja katsomossa odoteltiin jo Härmän pyristelyt lopettavaa armolaukasta.

Osuma omaan jalkaan

Laukausta ei kuitenkaan koskaan tullut, vaan vajaa viisi minuuttia ennen erän päätöstä lähetettiin muutaman minuutin välein rangaistusaitioon kaksi Luja-hyökkääjää ja yksi härmäläinen. Jo edellisellä kierroksella totaalisen romahduksen Ilvestä vastaan kokenut Luja toisti temppunsa; Ilvestä vastaan Luja hukkasi neljän maalin johtonsa kahdessakymmenessä minuutissa, nyt siihen tarvittiin vain kaksi ja Härmä oli rinnalla. Erätauko ei olisi Lujan kannalta voinut tulla parempaan saumaan.

Luja sai koottua rivinsä erätauolla ja oli jälleen hereillä erän ensimmäisellä minuutilla, tällä kertaa Tuukka Haili tälläsi Erkki Hyökin poikittaissyötöstä pallon ylähyllylle ja Lujan jälleen johtoon. Kolme minuuttia tästä ja jälleen näytti hyvältä: Jarno Ilomäki rynni Härmän maalille ja taituroi pallon kaatuessaan verkonperukoille, syöttöpiste osumasta Aki Lindholmille.

Kahden maalin takaa-ajo asemassa Härmä oli pakotettu nostamaan karvaustaan yhä ylemmäs Lujan alueelle ja joukkue saikin aktiivisella prässäämisellä Luja-puolustuksen ajoittain helisemään. Seuraavan kerran Lujan puolustusta testattiin ylivoiman muodossa erän puolessa välissä, ja yleensä hienosti toimiva Lujan alivoima joutui nöyrtymään, kun lukemat muuttuivat 6–5:een.

Kumpikin joukkue haki kavennuksen jälkeen vimmatusti osumaa, mutta maalivahdit kummassakin päässä kestivät. Luja tarjoili kannattajilleen viihdettä koko nollan euron pääsylipun hinnalla, kun se vielä kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä tarjosi Härmälle tasoitusmahdollisuutta ylivoimalla.

Tällä kertaa Lujan pyristely kesti puolitoista minuuttia ennen kuin Härmä puolustaja niittasi pallon puolesta kentästä Lujan verkkoon ja lukemiksi 6–6. Tasoituksen jälkeen kummallakin maalilla nähtiin vielä tilanteita, mutta kumpikaan joukkueista ei maalinteossa enää onnistunut. Tasatulos 6–6 tarkoitti sitä, että Luja joutui jännittämään kohtaloaan loppupäivän, mutta Härmälle piste riitti varmistamaan sen pelaamisen ensi kaudellakin miesten 3. divisioonassa.

Kun päivät pelit oli pelattu ja pisteet laskettu, niin Luja-leirissä huomattiin, että himoittu sarjanousu 2. divisioonaan jäi tällä kertaa vaivaisen pisteen päähän. Sen yhden pisteen olisi tuonut yksi lisämaali Härmää vastaan.