Yhtä valtuutettua kohden löytyy Pälkäneellä 238 ja Kangasalla 631 asukasta – ja heistä suuri osa hakee äänestyspäätöksensä tueksi tietoa paikallislehden sivujen kautta

Kevään kunnallisvaalien jälkeen maassa on reilut 8800 valtuutettua. Pälkäneellä heistä toimii 27, Kangasalla 51. Kuntaliiton viimevuotisen tilaston perusteella on laskettu, että yhtä valtuutettua kohden on Pälkäneellä keskimäärin 238 kuntalaista ja Kangasalla keskimäärin 631 kaupunkilaista.

Valtuustopaikan saadakseen riittää toki pienempikin tukijoiden määrä; viime vaaleissa Pälkäneellä yli sadan äänen saaliilla sijoituttiin jo korkealle ja Kangasalla kahdensadan äänen rajapyykin puhkaisi vain kymmenkunta ehdokasta. Tilastollisesti – puhumattakaan ajatuksesta kunnasta yhteisönä – valtuutettu saakin hoidettavakseen paljon suuremman asukasjoukon toiveet ja odotukset kuin vain niiden, jotka häntä suoraan äänestämällä tukivat.

Riippumatta siitä, ketä ovat äänestämässä, suomalaiset hakevat tietoa äänestyspäätöksensä tueksi etenkin sanomalehdistä ja kaupunkilehdistä. Tämä selviää IRO Researchin tammikuussa Uutismedian liiton toimeksiannosta tekemästä Kuntavaalimediat 2021 -tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan suomalaisista 58 prosenttia aikoo hakea tietoa äänestyspäätöksensä taustaksi painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä. Taakse jäävät kaupunkilehdet (42 %), televisio (35 %) ja sosiaalinen media (32 %).

Tulos ei ole yllättävä. Tietoa paikallisvaaleissa äänestämisen tueksi haetaan sieltä, mistä asuinkunnan asioita muutenkin seurataan säännöllisesti. Painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä asuinkuntansa uutisointia seuraa keskimäärin 70 prosenttia ja kaupunkilehdistä 59 prosenttia suomalaisista.

Tutkimuksen mukaan myös vaalikoneet kiinnostavat yhä. Erittäin todennäköisesti medioiden vaalikonetta kokeilisi 42 prosenttia suomalaisista ja melko todennäköisesti 31 prosenttia. Kokeiluhalukkaimpia ovat alle 45-vuotiaat.

Tähän huutoon – tilanteessa, jossa koronavirus rajoittaa osaltaan äänestäjien ja ehdokkaiden fyysisiä tapaamisia – vastaa parhaansa mukaan myös Sydän-Hämeen Lehti. Lehti pyrkii osaltaan tarjoamaan mahdollisimman toimivan ja tehokkaan tavan ja kanavan äänestäjien ja ehdokkaiden kohtaamiselle. Vaalikone on jo viimeistelyä vaille valmis, ja erillisen vaalisivuston avaushetki lähenee päivä päivältä. Muutakin vaalisisältöä ollaan viemässä suunnittelupöydältä toteutukseen vielä ennen kuin huhtikuu koittaa.