Mihi myö männää – lapsen evakkotaival

Kangasalan Karjalaisessa Kulttuurikeskus Äijälässä avaa perjantaina 17.5. näyttely, jossa evakkotaivalta katsotaan lapsen silmin.

Mihi myö männää?

Viime sotamme koskettivat kaikkiaan yli puolta miljoonaa lasta. Noina kohtalon vuosina sadat tuhannet lapset viettivät lapsuusaikansa evakkotaipaleella.

Evakkotien kulkeminen lapsen näkökulmasta oli erilainen kuin aikuisen. Evakkolasten mielestä ei himmene koskaan muisto evakkoäitien uhrautuvasta työstä lastensa hyväksi.

Äijälän näyttelyssä on esillä tauluja, tekstejä, kuvia ja kirjoja. Myös lasten käyttämiä esineitä ja muuta tähän liittyvää on nähtävillä.

On oikeastaan hämmästyttävää, kuinka vähän varsinaisen aikuisen evakkosukupolven lapsien aihepiiri on ollut näyttelyjen kohteena. Kirjoja on etenkin viime vuosina julkaistu useita, elokuvakin on ollut ainakin Ruotsiin muutoista. Kuitenkin vaikkapa lasten evakkoaikojen esineitä, leikkikaluja ja arjen tarve-esineitä näkee erittäin harvoin missään. Onko niitä enää missään?

Äijälän näyttely kuuluu osana valtakunnalliseen ”Evakkovaellus Kangasalla 2013” -tapahtumaan, joka järjestetään 14. heinäkuuta. ”Mihi myö männää – lapsen evakkotaival” -näyttelyn avajaisia vietetään Äijälässä (Liuksialankuja 33) 17.5. kello 18.