Muistona muhkea kuparipannu – kuvia ja muistikuvia Pälkäneen lotista

Pälkäneen lotta -valokuvanäyttely on nähtävillä Nuijantalolla.

Pälkäneen lotta -valokuvanäyttely on nähtävissä Nuijantalolla. Esillä on paikallisiin kotialbumeihin tallentuneita, tuttujakin kuvia pälkäneläisistä lotista vuosilta 1919–1944. Osin jo haalistuneet kuvat tarinoineen kertovat, miten Pälkäneen Lotta Svärd -paikallisyhdistys Pälkäneelle syntyi, mitä lotat tekivät ja miten toiminta täällä loppui.

– Nuijantalo on mitä oivallisin paikka tälle näyttelylle, onhan talo toiminut aikanaan Pälkäneen lottien toiminnan keskuksena, sanoo Nuijantalon kahvilaravintoloitsija Mervi Ruohonen, jonka aloitteesta Pälkäneen maanpuolustusnaiset ryhtyivät näyttelyä rakentamaan.

Ensimmäiseksi käännyttiin Hanna-Liisa Anttilan puoleen, koska hänen tallentamiansa lottakuvia on aiemminkin saanut esitellä. Kuvatekstit ovat paljolti peräisin Ulla Sirénin vuonna 2018 toimittamasta kirjasta Pälkäneen lotta – muistoja ja tapahtumia vuosilta 1919–1944. Yhteydessä on siten oltu myös kirjan tekijöihin Ulla Siréniin, Hanna-Liisa Anttilaan ja Kirsti Uotilaan.

Lottaperinnetyö on aina ollut lähellä Pälkäneen maanpuolustusnaisten sydäntä.

– Pälkäneen lottien tarina on näyttelyn arvoinen, ja esillä olevat vanhat valokuvat näin kiitoksemme vuosi vuodelta harvenevalle lottajoukolle, muistutus naisten vahvasta työpanoksesta ja yhteishengestä vaikeina sotavuosina, sekä pieni kurkistus Nuijantalon ja Pälkäneen lottien historiaan. Toivomme, että myös nuoret löytävät näyttelyn, toteaa Pälkäneen Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Virva Läärä.

Kahvilan puolelle voi istahtaa ennen tai jälkeen kierroksen ja samalla ihastella myyntitiskin yllä keikkuvaa, lottien jäämistöstä peräisin olevaa muhkeaa kuparista kahvipannua.

Näyttelyn on koonnut Pälkäneen Maanpuolustusnaiset ry. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttely on avoinna 5.7.–6.8. Nuijantalon kahvilan aukioloaikoina ke, to, pe kello 11–17, la, su klo 11–16 osoitteessa Nuijantalo, Onkkaalantie102, Pälkäne.