Tavase tulee myös etupihoille

Tekopohjavesihanke Tavase hakee parhaillaan lupaa toiminnalleen. Tähänastiset suunnitelmat ja selvitykset ovat olleet vain taustatyötä ja pohjustusta varsinaiselle lupahakemukselle, joka on nähtävillä heinäkuun loppuun saakka.

Olennainen osa lupahakemusta on vuosituhannen alussa tehty ympäristövaikutusten arviointi.

Kangasalla vesitehtailu vaikuttaisi suojeltuihin harjumetsiin ja ainutkertaiseen Punamultalukkoon. Tavase ei ole kertonut suunnitelmistaan mitään alueen omistajalle metsähallitukselle. Suojelualueen vaalijalta ei kysytty myöskään ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä mitään.

Pälkäneen puolella tilanne on yhtä irvokas. Ympäristövaikutuksia arvioitaessa uskottiin, että vesi sadetettaisiin Taustin ja ampumaradan välille. Lopullisen suunnitelman mukaan imeytys hoidettaisiinkin pääosin kaivojen kautta, ja imeytysalueita sekä kaivokenttiä ripoteltaisiin pitkin harjua ja entistä lähemmäs kuntakeskusta ja suojeltua Keiniänrantaa.

Ympäristövaikutusten arviointi on tehtävä uusiksi, koska imeytysmäärät, -menetelmät ja -paikat ovat muuttuneet oleellisesti, eikä prosessiin ole otettu mukaan edes suojelualueen omistajaa.

Keski-Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat epäilivät ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä, että valmistettava vesi olisi laadultaan järviveden veroista, koska viipymät harjussa ovat niin lyhyet. Päivitetyissä suunnitelmissa viipymät on lyhennetty murto-osaan entisestä, joten laitoksen toimivuuskin on entistä epävarmempaa.

 

Tavasen kriittisiä ympäristövaikutuksia ovat Pälkäneen vedenottamolle sekä suojellulle Keiniänrannalle ja Punamultalukolle aiheutuvat haitat.

Tervalepikon kohdalla Tavase on osoittanut samanlaista luovuutta kuin koko hankkeessa. Kun kokonaisuus ei toiminut, imeytysalueet ja kaivokentät ripoteltiin pitkin harjua. Kun ei tiedetä, miten tervalepikkoon purkautuvan veden laatu ja määrä muuttuvat, esitetään suojaimeytystä lepikon reunalle – eli Syrjänalustan asukkaiden pihoille.

Tähän saakka puhuttu, että Tavase uhkaa tulla pälkäneläisten takapihoille. Nyt vedenhankintayhtiö on lisännyt suunnitelmiinsa myös etupihat.