Kolumni: Löylynlyömä oy etsii toimitusjohtajaa

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Kaksi eiliseltä tuoksahtavaa miestä pujahtaa kuviokelluntaseuran klubitilojen takkatupaan. Ulko-ovella he tekevät vielä vaistomaisen vilkaisun taaksensa. Ei näy vieläkään talousrikostutkijoita kannoilla. Takkatuvassa heitä odottelee muutama paikkakunnan monijakkaravaikuttaja. Miehet tarjoilevat muutaman putelin ranskalaista hengityksen raikastajaa. Tuoretta tuoksua maisteltuaan miehet esittelevät huiman ideansa. He ovat tulleet luomaan kaupunkiin uutta innovatiivista bisnestä. Salkusta kaivetaan suunnitelmat. Tähän kaupunkiin tulee maailman suurin grillihiilitehdas Lucifer Ltd. He tarvitsevat tontin ja rakennuksen.

Grillihiilet on tarkoitus myydä Kiinaan, kun siellä ovat markkinat. Joku epäilee, ettei maailmansuurin kivihiilen tuottaja osta puuhiiltä. Tämä epäilys saa nopean tyrmäyksen, kun toinen herroista toteaa, että kyllä takkaa on mukavampi lämmittää puulla kuin kivillä. Kiinassa on pitkä muurattu rakennuskin, jonka lämmittämiseen kuluisi paljon energiaa, jos sitä lämmitettäisiin. Epäilijä vaikenee lopullisesti kun saa lupauksen tutustumismatkalle Kiinaan. Sähkömopolla ajeluretken Kiinan muurille.

Rahoituskuviot kyselyttävät myös. Uusi kulaus tuoksua ja toinen herroista toteaa, että rahoitustaustat ovat kunnossa. Rahoittaja ei vielä halua paljastaa itseään. Sen mies voi kertoa, että raha on puhdasta. Moneen kertaan pestyä, joten olkaa huoleti. Mies lupaa jokaisesta rahaerästä Kuittikauppa oy:n kuitin. Monijakkaravaikuttajien vapaa-ajan harrastusyhdistyksille luvataan sievoiset sponsoriavut. Homma on selvä. Tämä me hoidetaan, lupaavat monijakkaravaikuttajat. Bisnesmiehet ottavat pari lasillista lisää uutta tuoksua ja poistuvat sumuiseen yöhön.

Grillihiilikombinaatin rakentaminen alkaa vauhdilla. Rakentamista ja rahoittamista varten perustetaan kaupungille uusi firma, Rappio & Raunio oy. Mitään turhia tutkimuksia ei tehdä, eikä lupia mietitä. Pääasia, että kaupunkiin saadaan nopeasti iso kansainvälinen yritys. Kohta seutua peittää sankka savu ja noki värjää miljöön. Kansalaiset vaativat tehtaan sulkemista saastuttavana. Bisnesmiehet lupaavat hoitaa haitat kuntoon, kun saavat siihen kaupungilta avustuksen. Avustuksen saatuaan miehet ostavat mersut, laittavat firman kiinni ja poistuvat paikkakunnalta. Perään kysellään. Miehet vain toteavat, onko siellä muka savu- ja nokihaittoja.

Lucifer Ltd:n rahastuskeikkaa kaupunkiin ihmetellään. Monijakkaravaikuttajat laativat tiedotteita, joiden sanoma on häivytetty grillihiilten raaka-aineen kielelle: Globaalin kauppataseen monivaikutteinen suhdannevaihtelu yhdistettynä ympäristövaikutusten päästökaupan bilateerisen vaihdannaisvälineiden arvonmuodostamisen kokonaisarvoitukseen, kerrottuna vaihtotaseen kerrannaisvaikutusten jako-osuuden välikertoimella aiheutti menestyvän firman kaatumisen. Kaupungille ei kuitenkaan tule tästä kauaskantoisia tappioita. Olemme aloittaneet neuvottelut tilojen käytöstä. Kansainväliseen matkailubisnekseen erikoistuneet monialaosaajat aloittavat tiloissa maailman suurimman savusaunottamisen. Kaupunki on juuri perustanut uuden yrityksen tämän loistoidean markkinointiin. Löylynlyömä oy:lle etsitään toimitusjohtajaa. Markkina-alueemme tulee olemaan koko saunaton Sahara.

Eppäillä soppii, että myös vihreän siirtymän bisneksissä tulee liikkumaan monenlaista yrittäjää. Kasvoilla punoitus, muttei häpeästä. Hiilijalanjälkensä jättävät useampaan taajamaan ennen kuin poistuvat seuraaville apajille. Aina kun saalis on otettavissa, shakaalit saapuvat ja vain kaluttu raato jää.