Musisoiva opettaja on vuoden aikuisopiskelija

Teppo Mäkelä vastaanotti vuoden aikuisopiskelijan tunnustuksen Kangasalan kirjastossa lokakuun ensimmäisenä tiistaina. Kuvassa Mäkelän (vas.) lisäksi rehtori Markku Valkamo, musiikin päätoiminen opettaja Heidi Heikkinen sekä hyvinvointiaineiden päätoiminen opettaja Sannaliisa Ylätalo.

Tänä vuonna Valkeakoski-opiston vuoden aikuisopiskelija -tunnustuksen sai kangasalalainen Teppo Mäkelä.

Mäkelä on hyvä esimerkki siitä, että aina on hyvä ikä oppia. Hänellä on vankka aikuisiän opiskeluhistoria opiston kursseilla Kangasalla. Vuodesta 1998 lähtien hän on laulanut kakkosbassoa Kangasalan Mieslaulajissa, joka toimii opistokausien aikana Valkeakoski-opiston opintoryhmänä. Mäkelä on toiminut myös kuoroyhdistyksen sihteerinä ja vaikuttanut kuoron musiikkilautakunnassa sekä osallistunut sen pienryhmätoimintaan soittaen ja laulaen. Hän laulaa siis tasavertaisena jäsenenä kuoron riveissä, mutta haluaa ottaa myös aktiivista roolia yhteisön toimihenkilönä.

Palkinnon myöntäneet opistolaiset kiittelivät Mäkelää siitä, että tämä suhtautuu musiikkiharrastukseensa esimerkillisen tunnollisesti ja kunnioittavasti.

– Hän on omalla diplomaattisella tyylillään halukas vaalimaan hyvää yhteistyötä. Hän osallistuu myös esimerkiksi pikkupelimanniryhmien parissa roudaamiseen ja muihin hommiin avuliaasti, palkitsemisperusteissa listattiin.

 

Esimerkkiä nuorille

Mäkelä on laulamisen lisäksi soittanut opiston Balladipelimanneissa ensin harmonia ja myöhemmin nykyistä soitintaan kontrabassoa. Hän on soittamisessaan omatoiminen ja osaa käyttää musisoidessaan luovasti soittotaitoaan. Uusia maailmoja voi siis löytyä myös aikuisena soittoharrastuksen aloittajana; sitä kautta voi saada oppimisen ja onnistumisen elämyksiä.

– Kontrabasso on hyvin oleellinen osa pelimannimusiikkia. Soitinta on kiva ja mukava soittaa, Mäkelä miettii.

Teppo Mäkelä työskentelee Pitkäjärven koulun biologian ja maantiedon opettajana. Ammattikasvattajana hän onkin hyvä malli omille oppilailleen ja heidän perheilleen elinikäisen oppimisen iloista ja hyödyistä. Vuoden aikuisopiskelijan ympärillä on opistoaktiivinen perhe: Mäkelä on tuonut opiston pelimanniryhmiin kolme lastaan musisoimaan ja hänen vaimonsa on ollut mukana muun muassa pelimannileirityksien tärkeissä tukijoukoissa.

Valkeakoski-opiston päätoiminen henkilökunta valitsee vuoden aikuisopiskelijan vuosittain valtakunnallisen elinikäisen oppimisen ja aikuisopiskelijan viikolla. Elinikäisen oppimisen kampanjaa vietettiin tänä vuonna 22.9.—5.10.

Kampanjan teemana oli aikaisemmiltakin vuosilta tuttu Innostu oppimaan! Kampanja rakentuu elinikäisen oppimisen mahdollistamiselle nuorille ja aikuisille, tasavertaisuudelle, välittämiselle ja hyvälle yhteistyölle. Sen tehtävänä on tiedottaa, motivoida, innostaa, aktivoida ja haastaa yhteistyöhön.