Ruljanssi tuo polkujuoksijat ja maastopyörät Pälkäneelle

Laipanmaan poluilla tömistelee elokuussa satoja polkujuoksijoita, kun Ruljanssi tuo Sappee Trail Run -tapahtumansa Pälkäneelle.

Sappeen ympärivuotinen vapaa-aikapalvelujen kirjo saa tänä vuonna ainakin kaksi merkittävää lisäystä. Pälkäneläisvoimin tuotettavat polkujuoksu- ja maastopyöräilytapahtumat vetävät vuorelle ja lähimetsiin vähintään satoja harrastajia.

Molempia tapahtumia järjestää Jussi Ruljan luonto- ja liikuntapalveluita tuottava yritys Ruljanssi Oy, jolle yhteistyö Sappeen kanssa on jo ennestään tuttua puuhaa. Laipanmaan poluilla juostaan Sappee Trail Run elokuun 2. päivänä ja  Sappee MTB pyöräillään samoissa metsissä 5. syyskuuta.

Selvällä suomen kielellä Trail Run tarkoittaa polkujuoksua ja MTB on puolestaan lyhenne englanninkielisestä termistä mountain bike eli maastopyörä.

—Omissa ajatuksissa oli aloittaa polkujuoksutapahtuma vasta ensi vuonna, mutta keskusteluissa Sappeen väen kanssa tuli heiltä toivomus lähteä liikkeelle jo nyt. Samalla päätettiin herättää henkiin joitakin vuosia tauolla ollut maastopyörätapahtuma, valottaa Rulja idean syntyä.

 

Juoksijat hinkuvat metsäpoluille

Polkujuoksu elää hurjaa nousubuumia. Alan tapahtumat tuplaantuivat jo viime kesäksi, ja sama tahti näyttää jatkuvan.

– Edellisinä kesinä juoksut myytiin hetkessä loppuun, nyt tarjonnan lisääntyessä juoksijat näyttävät vielä odottelevan uusien tapahtumien ilmaantumista kalenteriin. Tulijoita tapahtumiin on kuitenkin ihan älyttömästi, Rulja hämmästelee.

Rulja uskoo oman tapahtumansa vahvuuden kovassa kilpailussa olevan fiilispohjaisen lähestymistavan. Yhteistyökumppaneiden kanssa luodaan henkeä, jossa tiukka kilpailu ei ole kaikille se tärkein syy lähteä liikkeelle, vaan Laipan metsiin on lupa lähteä myös nauttimaan luonnosta ja ulkona liikkumisesta.

– Täkäläiset maastot eivät ole ihan niin rankkoja kuin pohjoisessa. Sappeen keskeinen sijainti ja palvelut majoituksineen, ruokailuineen, saunoineen ja parkkialueineen tekevät siitä loistavan kilpailukeskuksen, yrittäjä iloitsee.

 

Mukana myös ultramatka

Iso kiitos Ruljalta lähtee myös Laipan metsänomistajille, joiden ansiosta on saatu vain polkujuoksussa käytössä oleva uusi, elintärkeä

Jussi Ruljalla riittää tuskin kesällä aikaa leppoisaan keinutteluun, kun hän Ruljanssin muiden aktiviteettien lisäksi järjestää kahta isoa liikuntatapahtumaa.

polkuyhteys Sappeen ja Laipan retkeilyverkoston välille.

– Harrastajat ovat tarkkoja siitä, että reitin pitää olla lähes koko matkalta nimenomaan polkua, eikä esimerkiksi metsäautotietä. Yhden juoksijan levyinen polku-ura eli single trail on mieluisinta reittiä.

Juoksussa hyödynnetään suurelta osin Laipanmaan vaelluspolkuverkkoa. Matkavaihtoehtoja on kolme: 26, 34 ja 55 kilometriä. Aikaa matkantekoon on 10 tuntia, joten jopa reipas kävelyvauhti riittää vaikka pisimmän lenkin kulkemiseen määräajassa.

– Halusin mukaan yhden maratonia pidemmän matkan, koska niitä ei Etelä-Suomessa juurikaan ole tarjolla. Jatkossa yritetään ottaa mukaan myös lyhyempi, noin 15 kilometrin lenkki, mutta sille ei vielä löydetty sopivia polkuja, Rulja kertoo.

Jussi Rulja kannustaa muitakin kuin himokuntoilijoita haastamaan itsensä lähtemällä rohkeasti mukaan, vaikka matkat saattavat etukäteen tuntua pitkiltä. Tarjolla on kuitenkin jaloille ystävällistä juoksualustaa ja vaihtelevia, upeita maisemia.

– Aika on sivuseikka, onnistuneeseen suoritukseen riittää, että selviytyy maaliin asti. Polkujuoksussa ei katsella kulmien alta, vaikka joku välillä käveleekin, hän vakuuttaa.

 

Pyöräilynkin kurssi on nouseva

Maastopyöräilytapahtuma tekee paluun Sappeeseen muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Lopettamisen syynä ei aikanaan ollut osanottajien puute, pikemminkin silloisten järjestäjien muut kiireet.

Ruljanssi aloittaa pyöräilynkin kolmella matkavaihtoehdolla. Reittien pituudet ovat 24, 38 ja 60 kilometriä.

– Sappeen puolelta tuli harras toive, että pyöräily palaisi. Jatkossa mukaan tulee varmasti pidempiäkin matkavaihtoehtoja, jotka tuntuvat olevan muualla varsin suosittuja, Rulja suunnittelee.

Reitit kulkevat maastoissa, jotka soveltuvat kokemattomillekin polkijoille. Vaihtelua löytyy metsäautotiestä kapeisiin polkuihin. Pahoja louhikoita ei kuitenkaan tule eteen. Pullonkauloja vältellään ohjaamalla osallistujat alkumatkasta leveämmille baanoille. Reittivalinnoissa on pyritty noudattamaan maastopyöräilylle luonteenomaisia piirteitä.

Harrastaja- ja tapahtumamäärät ovat maastopyöräilyssäkin kasvussa, joskaan eivät niin rajusti kuin polkujuoksussa. Vaatiihan pyöräily toki juoksua mittavammat investoinnit välineisiin.

– Suurimmat tapahtumat Jämillä ja Tahkolla lisäävät vuosi vuodelta osallistujamääriään. Laji vetää yllättävän paljon vanhempia miesharrastajia, mutta myös nuorten määrä on kasvussa, Rulja toteaa.

Polkujuoksun tapaan myös pyöräilijöillä on kaikki Sappeen palvelut käytettävissä. Hyvät fasiliteetit helpottavat järjestäjän urakkaa, mutta talkooväkeäkin tapahtumiin tarvitaan. Rulja uskoo, että paikkakunnan vahva talkoohenkisyys helpottaa työvoiman saantia.

Rulja on tyytyväinen yhteistyön sujuvuuteen Sappeen kanssa.