Joululahjojen aika on nyt

Joulun Lapsi -keräykseen lähettettyjä villasukkia, tumppuja, pipoja, kaulureita ja muita vaatteita riittää lajiteltavaksi. Virpi Kangasniemi (vasemmalla) ja Anita Lindholm valmistelevat talkoita.
Joulun Lapsi -keräykseen lähettettyjä villasukkia, tumppuja, pipoja, kaulureita ja muita vaatteita riittää lajiteltavaksi. Virpi Kangasniemi (vasemmalla) ja Anita Lindholm valmistelevat talkoita.

Pälkäneen seurakunnassa valmistellaan parastaikaa joululahjoja, jotka matkaavat Itämeren yli Euroopan köyhimpiin maihin. Maailmanlaajuinen Operaatio Joulun Lapsi kerää jälleen kenkälaatikon kokoisia joulupaketteja 2–14 -vuotiaille lapsille, jotka eivät muita lahjoja saa.

Suomen tutuissa kohdemaissa Romaniassa ja Moldovassa elää lapsiperheitä pahimmillaan pahvista ja laudanpätkistä kootuissa hökkeleissä, joissa ei ole tietoakaan saniteettitiloista ja kunnollisista lämmityslaitteista. Talvet saattavat niillä seuduilla olla kylmiä ja lumisia mutta vähintään ne ovat koleita, märkiä ja loskaisia. Osa lapsista asuu orpokodeissa tai laitoksissa, joiden ylläpidetään vähin varoin.

Perinteiset Operaatio Joulun Lapsi -pakettitalkoot pidetään Pälkäneen seurakuntatalossa maanantaina 9. marraskuuta. Siihen asti on aikaa toimittaa omat pakettinsa tai lahjoitettavat tavarat tai rahat diakoniatoimistoihin Pälkäneelle Virpi Kangasniemelle tai Luopioisiin Päivi Girenille.

Ensi maanantaina 26.10. kello 13 kokoontuvassa lähetys- ja diakoniapiirissä Pälkäneen seurakuntatalossa  diakonissa Virpi Aaltonen kertoo ja näyttää kuvia Romanian ja Moldovan lähetyksestä ja Joulun Lapsesta.

 

Ilo on tärkein sisältö

Pälkäneen seurakunnasta lähtee vuosittain 180–200 Joulun Lapsi -pakettia. Pälkäneläiset ovat ahkeria lahjoittajia, joten Virpi

Joulun Lapsi -paketteja varten painetaan omia lahjalaatikoita, mutta joulupaperilla päällystetty tavallinen kenkälaatikko käy yhtä hyvin. Netistä voi tulostaa paketin päälle kiinnitettävän liuskan, johon merkitään paketinsaajan ikä. Liuskoja saa myös diakoniatyöntekijöiltä.
Joulun Lapsi -paketteja varten painetaan omia lahjalaatikoita, mutta joulupaperilla päällystetty tavallinen kenkälaatikko käy yhtä hyvin. Netistä voi tulostaa paketin päälle kiinnitettävän liuskan, johon merkitään paketinsaajan ikä. Liuskoja saa myös diakoniatyöntekijöiltä.

Kangasniemelle on jo kertynyt hyvä varasto varsinkin lämpimiä vaatteita tämän vuoden paketteja varten.

– Villasukkia on kudottu niin ahkerasti, että niitä on varmaankin tarpeeksi. Nyt pitää katsoa, että jokaiseen pakettiin saadaan tarpeeksi muuta. Esimerkiksi leluja, koulutarvikkeita, värityskirjoja, penaaleja ja aurinkokennolla toimivia taskulamppuja otamme mielellään vastaan lisää, Kangasniemi sanoo.

Kaikki Joulun Lapsi -paketit ovat 32x18x11 cm:n kokoisia, eli tavallisia kenkälaatikoita, joihin pitää mahtua reilusti toistakymmentä tuotetta. Siksi on tärkeää, että kaikki tavarat ovat kooltaan pieniä.

Kenkälaatikkopaketin voi tehdä itse valmiiksi tai lahjoittaa tavaraa tai rahaa. Joulun Lapsi -paketeissa on tärkeää olla lämpimiä vaatteita, mutta myös hygieniatuotteet ja koulutarvikkeet tulevat suureen tarpeeseen. Hammasharja, hammastahna, hiusharja ja palasaippua kuuluvat jokaiseen pakettiin, ja yli 5-vuotiaille kyniä, kumi, teroitin ja vihko.

Joululahjan tärkein osa on ilo, joten lahjan suunnittelu kannustetaan aloittamaan leluista ja muista hauskoista tavaroista. Joka pakettiin kuuluu myös hedelmäkaramellipussi, jonka päiväyksen tulee olla ensi vuoden puolella, ja lisäksi voi pakata mukaan pieniä yllätyksiä kuten tarra-arkkeja tai hiussolkia.

Laatikossa ei saa olla käytettyä eikä särkyvää tavaraa, sota- tai väkivaltaleluja, pelikortteja, puukkoja, linkkuveitsiä, rahaa, nesteitä, ruokaa tai suklaa- tai salmiakkimakeisia. Paketit tarkastetaan ennen kuin ne lähetetään Suomesta eteenpäin, minkä vuoksi niitä ei suljeta teipillä.

Suomalaiset huolehtivat itse lahjojen kuljettamisesta ja jakamisesta suoraan lapsille, eikä niitä varastoida kohdemaassa.

Tarkempia pakkausohjeita löytyy www.joululapsi.fi -sivustolta, jossa voi antaa myös rahalahjan tai virtuaalipaketin. Pälkäneen seurakunnassa lisätietoja antaa Virpi Kangasniemi (040 7120567 tai virpi.kangasniemi@evl.fi).

Yli 10 miljoonaa pakettia

Joulun Lapsi -paketteja tehdään ja lähetetään köyhille lapsille ympäri maailman. Maailmanlaajuisesti vuodessa valmistuu yli 10 miljoonaa kenkälaatikkolahjaa.

Paketteja voivat kerätä mitkä tahansa yhteisöt, koulut, kerhot tai harrastusryhmät. Suomessa valtakunnallisen keräyksen organisoi lähetyssäätiö Patmos. Paketteihin lisätään Patmoksen toimesta romaniankielinen evankeliumikirja.

Maailmanlaajuista toimintaa johtaa Samaritan’s Purse -niminen järjestö. Järjestöt harjoittavat kohdemaissa ympärivuotista avustus- ja evankelioimistyötä.