Sappeessa kilpaillaan olympiapaikoista ja Euroopan cupin pisteistä

Sappeen rinteissä käydään helmikuun puolivälissä Pälkäneen historian merkittävin urheilutapahtuma. Maailman kovimpia freestyle-laskijoita kokoontuu silloin Sappeen Snow Parkiin, jossa käydään slopestylen Euroopan cupin osakilpailu.

15.–16.2. järjestettävässä Finnish Openissa on jaossa Euroopan cupin pisteiden lisäksi FIS- ja AFP-pisteitä.

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) pisteistä käydään tällä kaudella erityisen kovaa kilpailua, sillä ne vaikuttavat Sotsin ensi talven olympialaisten maapaikkoihin.

– Sappeen kilpailu ajoittuu sopivasti juuri ennen Bulgarian, Slovenian ja Slovakian osakilpailuja. Siksi eurooppalaisten huippujen lisäksi mukaan saatetaan saada myös maailman huippuja USA:ta, Kanadaa ja Japani myöten, freestylen lajipäällikkö Timo Sallinen sanoo.

 

Pälkäneläinen Ville Vuori lunasti viime vuonna Sappeen kisassa paikan maailmancupiin.

Askel kohti maailmancupia

Euroopan cupin osakilpailu on ollut monessa rinteessä harjoitus kohti maailmancupin osakilpailua. Sappeen rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen uskoo, että Sappeen rahkeet riittävät myös seuraavan askelman ottamiseen.

– Jyväskylässä laskettiin viime vuonna maailmancupia. Eivät Laajavuoren rinteet tai suorituspaikat olleet sen kummemmat kuin meilläkään, Puurunen sanoo.

Timo Sallisen mukaan Sappeen ei tarvitse tehdä Snow Parkissaan kovinkaan kummoisia muutoksia Euroopan cupin osakilpailun alla. Joitain hyppyreitä voidaan korottaa ja laskulinjoja muuttaa hieman vaativammiksi.

– Sappeen rinteet täyttävät kaikki kansainvälisten kisojen kriteerit korkeus- ja pituusvaatimuksiltaan. Suorituspaikat ovat aina erittäin ensiluokkaisessa kunnossa. Vastaavan tasoisia parkkeja ei kovin monta maastamme löydy, Sallinen sanoo.

Sappeella on toinenkin suuri valtti.

– Sijainti on keskeinen. Sappee on lähellä pääkaupunkia, ja kilpailijoiden, tuomareiden ja turistien lento- ja junayhteydet ovat hyvät.

Freestyle-lajeista suomalaisille tutuin on olympiamenestyksen ansiosta kumparelasku. Sotsin talvikisoissa ensi vuonna kilpaillaan myös ski crossissa, half pipessa ja slopestylessa.

Slopestylessä new shcool -laskijat esittävät lyhyillä temppusuksilla taitojaan erikokoisissa hyppyreissä, reileissä ja boxeissa, jotka ovat rinteeseen rakennettuja suorituselementtejä.

 

Jarkko Ronkainen voitti Sappeen Finnish Openin kaksi vuotta sitten.

Pakkanen koetellut edellisvuosien kisaa

Sappeen Finnish Openin ohjelmaan on perinteisesti kuulunut kisan lisäksi myös illan rento jam sessio. Siitä ei luovuta myöskään tulevana talvena.

Osa laskijoista pitää AFP-liittoa omempana kuin kansainvälistä hiihtoliittoa. Osa taas haluaa pysytellä kokonaan liittojen ulkopuolella. Sappeen kisaan pyritään saamaan kaikki laskijat, kuuluivat he sitten johonkin liittoon tai eivät.

Finnish Open on ollut vuodesta 2009 alkaen Sappeen talven kohokohta, jonka järjestelyihin ja oheisohjelmaan on panostettu jo ennen AFP- ja FIS-statusta. Suorituspaikat on laitettu viimeisen päälle kuntoon, ja lisäksi viikonloppuun on rakennettu aivan erityistä ekstraa.

Toissa vuonna kesäteatterille tehtiin lähtölavat ja reilit, jotta kilpailijat voisivat esittää iltavaloissa temppujaan. Jam sessio kuitenkin kuivui kokoon paukkupakkasen vuoksi.

– Helmikuun puoliväliin on sattunut melkein joka vuosi kovia pakkaskelejä. Se on kuitenkin ainoa rako, jossa kotimaiset ja kansainväliset huiput voidaan saada liikkeelle, sillä he ovat silloin päättäneet USA:n kiertueen ja jatkamassa Keski-Euroopan kisoihin, jotka alkavat viikkoa myöhemmin, Kosti Puurunen sanoo.