Chansoneissa kuuluu koko elämän kirjo

Noora Kiili jaChanson d'Amour konsertoivat sunnuntaina Kangasalla.
Noora Kiili jaChanson d’Amour konsertoivat sunnuntaina Kangasalla.

Ranskalainen laulelma on koskettavuudessaan ja elämänmakuisessa otteessaan aina ajankohtainen. Noora Kiili ja Chanson d’Amour -orkesteri tuovat Kangasalle ikivihreistä chansoneista kootun esityksen sunnuntaina 13. maaliskuuta kello 18. Konsertissa on mukana muun muassa Piafin, Aznavourin ja Ferrén upeita, ajattomia laulelmia alkuperäistekstein. Esityksessä tarinat kuullaan myös suomeksi kerrottuina laulelmien välissä.

Tunteikas solisti on satama- ja jazzkaupunki Kotkan kasvatti. Kiili toi ranskalaisen chansonin mukanaan asuttuaan Pariisissa 10 vuotta.

− Chanson on kuin koko elämän kirjo. Laulelmissa kuuluu elämän ilot, sattumat, intohimot, suru ja lohtu, Kiili miettii.

− Erityisesti pidän Charles Aznavourin ja Edith Piafin tuotannosta. Myös muun muassa Jacques Brelin, Leo Ferrén, Yves Montandin ja Henri Salvadorin ihanat sävelmät kuuluvat ohjelmistooni. Yleensä ihastun ja lähestyn laulelmaa nimenomaan tekstin kautta. Ne ovat kuin kokonainen kirja pienoiskoossa henkilöineen, maisemineen ja tapahtumineen, Kiili jatkaa.

Kokoonpano julkaisi ensimmäisen levyn vasta keikkailtuaan yhdessä kymmenen vuotta, syksyllä 2014. Orkesteriin kuuluu solistin lisäksi Suomen eturivin muusikoita. Mika Huusari on Jazzrytmit-lehden kriitikkoäänestyksen harmonikkasarjan viisinkertainen voittaja. Lauri Yrjölä on lahjakas kotkalaislähtöinen kitaristi, joka keikkailee myös muun muassa Isac Elliotin kiertuekokoonpanossa. Petri Mäkiharju on työskennellyt useimmissa suomalaisissa ammattiorkestereissa ja vuodesta 2005 lähtien Tampere Filharmonian kontrabassoryhmän äänenjohtajana. Harri Heininen soittaa yli genrerajojen monessa kokoonpanossa ja toimii opetustehtävissä muun muassa Paukepiiri – yhteispedagogisessa ohjelmassa.

Ranska-teemaan liittyen Kangasala-talossa nähdään elokuvanäytös Paris, oui, joka on valikoima Pariisia käsitteleviä lyhytelokuvia. Torstaina 10. maaaliskuuta kello 18 nähtävä elokuva on osa Tampereen elokuvajuhlien oheisohjelmistoa.

Seuraavalla viikolla, keskiviikkona 16.3., Tampereen elokuvajuhlien, Kangasala-talon ja K-Kinon yhteistyö tuo Kangasalle koosteen festivaalin kotimaisen ja kansainvälisen sarjan palkituista elokuvista.