Taiteilijatapaamisissa Miina Äkkijyrkän ja Pekka Pitkäsen vuoro

Lokakuun joka torstaiset taiteilijatapaamiset jatkuvat Kimmo Pyykkö -taidemuseossa myös syyslomaviikolla. Tämän viikon tapaamisessa kuvanveistäjät Miina Äkkijyrkkä ja Pekka Pitkänen tulevat kertomaan näyttelyyn ”Akatemian aamut – Kimmo’s Pub” valitsemistaan teoksista sekä urastaan ja elämästään. Taiteilijoita haastattelee museolehtori kello 17–19. Taiteilijatapaamisessa kierretään ensin näyttelyssä, jonka jälkeen istutaan keskustelemaan. Myös yleisö on tervetullut mukaan keskusteluun.

Miina Äkkijyrkkä on tuonut Kangasalle kolme pronssista veistosta. Kangasala-talon aulassa vierailijan vastaanottaa Varsa (1976) ja näyttelyn toisessa kerroksessa ovat vasikka-veistoksia Fordista huolimatta (1974) sekä Riemu (1988). Nautaeläimet innoittavat Äkkijyrkkää vielä 40 vuodenkin jälkeen. Paitsi pronssia, Äkkijyrkkä on käyttänyt lehmäveistoksissaan myös autonromuja ja kierrätyspeltiä. Veistosten lisäksi Äkkijyrkän tuotantoon kuuluu myös lehmä-aiheisia piirustuksia ja maalauksia. Suurelle yleisölle Äkkijyrkkä on tullut tunnetuksi lehmäkuoseista, joita hän on suunnitellut Marimekolle.

Miina Äkkijyrkkä on syntynyt 1949 Iisalmessa. Äkkijyrkkä opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1968–73. Paitsi kuvanveistäjä, on Äkkijyrkkä koulutukseltaan myös karjakko ja alkuperäiskarjarodun, kyyttöjen, kasvattaja ja suojelija. Hän opiskeli Ypäjän hevostalouskoulussa 1965–66 ja Maaningan karjanhoitokoulussa 1967–68. Nykyään Miina Äkkijyrkkä asuu ja työskentelee Helsingissä.

Akatemian aamut – Kimmo´s Pub -näyttelyssä ensimmäisen kerroksen näyttelytilan päätyseinällä on Pekka Pitkäsen kookkaat kangasreliefit Varjo (2012), Hämärä (2013) ja Vuota (2014). Rautakausi historiallisena ajanjaksona sekä rauta ja ruoste materiaaleina sekä omat kokemukset ja työskentely rautavalimolla ovat toimineet teossarjan lähtökohtina.

Pekka Pitkänen tunnetaan ei-esittävistä pronssi- ja puuveistoksistaan. Pitkänen on syntynyt vuonna 1950 Jyväskylässä. Nykyään hän asuu ja työskentelee Sipoon Martinkylässä. Suomen Taideakatemian koulussa Pitkänen opiskeli vuosina 1973–77 ja sitä ennen Taideteollisessa oppilaitoksessa 1970–73.