Käsityökahvilassa näperretään kotoisasti

Käsityökahvilassa ehtii valmistua esimerkiksi tapettisuikaleista punottu kori, Ritva Forsvik lupaa. Kuvassa isompi kori on punottu kierrätyspahvista ja Aamulehden aukeamista.

Valkeakoski-opiston tekstiilityön lehtori Ritva Forsvik haluaa vastata opiskelijoiden toiveisiin ja tuoda opetusta lähelle opiskelijoita.

Koko lukuvuoden kestävät kankaankudontakurssit alkavat Valkeakoski-opistossa tuttuun Pälkäneen kansalaisopiston tapaan Onkkaalan lisäksi Laitikkalassa, Luikalassa, Rautajärvellä, Kuohijoella, Sappeessa ja Aitoossa, mutta myös suosittuja lyhytkursseja hamutaan muuallekin kuin kunnan isoille kouluille.

Ämmätsän kylätalolla pidetään neljän kokoontumiskerran pituinen käsityökahvila, joka alkaa 3. lokakuuta. Syysiltoina kokoonnutaan yhteen käsitöiden ja kahvikuppien ääreen, ja samalla voidaan miettiä, minkä alan kurssit olisivat mieluisimpia jatkossa.

– Käsityökahvilaan ilmoittautuneet voivat etukäteen kertoa minulle toiveitaan, jotta voin varata tekemistä jo ensimmäiselle kerralle. Se voi olla esimerkiksi punontaa tai rautalankatöitä – tarjoan pieniä aloituspaketteja, joita opiskelijat voivat vaikka jatkaa itsekseen kotona. Tai yhtä hyvin joku voi tehdä samaa työtä jokaisella kokoontumiskerralla, Ritva Forsvik kertoo.

Hän sanoo, että kurssin pääasiana on kokoontua kodikkaasti yhteen jonkin tekemisen kanssa. Näperryspajasta kehittyy siten toivottavasti myös ideariihi.

 

Kokoontumisajot käsillätekijöille

Valkeakoski-opisto tarjoaa talven mittaan useita käsityön lyhytkursseja.

Kostian koululla lokakuussa järjestettävä Kirsi Tahkolan Väriä elämään -kurssi opastaa reaktiivivärjäykseen ja erilaisiin kankaan kuviointitapoihin värjäyksen yhteydessä. Kevätpuolella on lisäksi luvassa Tahkolan ohjaama villanhuovutuskurssi.

Marraskuun alussa yhteiskoululla tehdään havukransseja Marja-Riitta Lönnin johdolla ja 24.10 siellä alkaa Ritva Forsvikin kuukauden kestävä kirjansidonnan kurssi.

– Kirjansidonta sopii kaikille, sinne voivat tulla yhtä hyvin kokeneet kuin vasta-alkajatkin, Ritva Forsvik lupaa.

Kevätlukukaudella hän pitää Kirkonkylän koululla suositun punontakurssin, jossa oppii muuttamaan kahvipussien lisäksi vaikkapa muovinauhat ja tapetintähteet kauniiksi koreiksi.

Arja Virtasen pitsinnypläyskurssi yhteiskoululla on sen sijaan koko lukuvuoden pituinen.

Helmikuussa vietetään Pälkäneen yhteiskoululla Käsillätekijän ystävänpäivää, joka on periytynyt Pälkäneen kansalaisopistosta Valkeakoski-opistoon.

Tapahtuma on jo paisunut miltei paikallisiksi käsityömessuiksi – Ritva Forsvik nimittää sitä alan ihmisten kokoontumisajoiksi, joissa voi tavata tuttuja, päivittää tietoja ja keksiä uusia ideoita.