Niukasti rannalle jääneet konkarit pettyivät

Vuosia valtuustotyössä mukana olleet Kari Koljonen (sd.) ja Jorma Urkko (kok.) myönsivät olevansa pettyneitä, kun paikka Kangasalan valtuustossa jäi tällä kertaa haaveeksi.  Vehkajärveläinen Koljonen jäi 83 äänellään demareiden toiselle varasijalle ja sahalahtelainen Urkko 89 äänellään kokoomuksen ensimmäiselle varasijalle. Koljosen edelle ensimmäiselle varasijalle kiilasi Aira Aarnio 86 äänellä. Kokoomuksen viimeinen läpi mennyt ehdokas Tapio Tulenheimo sai puolestaan vain kaksi ääntä Urkko enemmän.

Varasijat kuitenkin varmistavat, että sekä Urkko että Koljonen tullevat toimimaan jonkinlaisessa poliittisessa roolissa myös seuraavan neljän vuoden aikana. Urkko on ollut kunnallispolitiikassa mukana 32 vuotta. Koljonen puolestaan on istunut kolme valtuustokautta entisessä Kuhmalahden valtuustossa.

– Se jäi pienestä kiinni. Uskon, että Keskustan Tuomas Bährendin suuri äänimäärä vei joitakin ääniä minulta pois. Olin ajatellut ennen vaaleja, että tuleva valtuustokausi olisi viimeiseni. Nyt onkin kenties annettava nuoremmille tilaa, 59-vuotias Urkko mietti.

Koljonen piti viimeiset neljä vuotta vapaata politiikasta. Mies mietti, että neljän vuoden poissaolo näkyi ennakoitua pienemmässä äänimäärässä. Hän on erityisen pettynyt siihen, että Kuhmalahden alue jäi nyt kokonaan ilman demariedustajaa.

– Välivuodet selittyvät terveydellisillä syillä. Olin vakavasti sairas, ja minulle tehtiin elokuussa 2011 molemminpuolinen keuhkojensiirto. Terveydentilani on kohentunut paljon, joten jos minut huolitaan ehdokkaaksi vielä neljän vuoden päästä, niin tällä hetkellä tuntuu siltä, että lähtisin silloin vielä mukaan, 60-vuotias Koljonen sanoo.

19-vuotiaat nuoret miehet jyräsivät läpi

Kangasalan valtuusto sai kerralla kaksi alle kaksikymppistä valtuutettua, kun kokoomuksen Akseli Kettula, 19, ja Alireza Abdali, 19, saavuttivat valtuustopaikan. Kettula saalisti 103 ääntä, Abdali puolestaan 117 ääntä.

­Kangasalan Kokoomuksen neljä nuorta ehdokasta teki kampanjan aikana tiivistä yhteistyötä. Kettula onkin iloinen, että tuosta joukosta kaksi pääsi aina valtuustoon asti.

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että saimme nuorta voimaa ja uusia tuulahduksia valtuustoon, Ruutanassa asuva Kettula iloitsi.

Kangasalan lukion kolmatta vuosikurssia käyvä Abdali lisäsi olevansa yllättynyt valtuustopaikastaan. Kunnanvaltuutettuna hän aikoo kiinnittää erityistä huomiota kangasalalaisten liikkumismahdollisuuksiin.

– Liikuntamahdollisuuksia pitää olla kaikilla. Liikuntapaikat kaipaavat säännöllistä huoltoa ja viriketoimintaa pitää olla tarjolla sekä nuorille että vanhemmille, Afganistanista Suomeen vuonna 2003 saapunut ja vuodesta 2008 asti Kangasalla asunut Abdali mainitsee.

Akseli Kettula aikoo ajaa Ruutanan ja Aseman välisen tieyhteyden rakentamista. Hän näkee, että yhteys palvelisi elinkeinoelämää ja tarjoaisi uusia mahdollisuuksia joukkoliikenteelle.