Mitalikahvit täyttivät Nuijan

Pälkäneen yleisurheilukauden päättäjäiset täyttivät Nuijan sunnuntaina. Taustalla juoksi kuvakertomus kesän kisakentiltä.

Pälkäneen Luja-Lukko on yleis- ja kasvattajaseura. Yleisseuran vahvuus on se, että eri jaostot tarjoavat monipuolista toimintaa, jonka parissa voi harrastaa nuoruusvuosina monipuolisesti. Tämä on yleensä paras tie kohti huippua.

Kasvattajaseura menettää parhaita urheilijoitaan, kun lajivalmennus, harjoitustiimit, suuren seuran tuki sekä mahdollisuus päästä viesti- ja kenttälajijoukkueisiin vetävät heitä isompiin seuroihin.

Luja-Lukon yleisurheilujaosto ei ole jäänyt itkemään suurempiin seuroihin lähtevien perään, vaan iloinnut siitä, että pälkäneläiskasvatit ottavat uusia askeleita urallaan.

Vaikeampi on iloita siitä, että usein urheilijan mukana menetetään jaoston avainhahmoja; vanhempia, jotka ovat toimineet valmentajina ja tärkeinä taustajoukkoina muillekin urheilijoille.

Yleisurheilujaoston puheenjohtaja Heikki Rönni iloitsi kasvaneista osanottajamääristä vielä enemmän kuin hienosta menestyksestä kesän kisakentillä.

Pälkäneen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Heikki Rönni harmitteli kilpailukauden päätteeksi järjestetyssä palkintotilaisuudessa, ettei Janne Lintilälle ole vieläkään löytynyt seuraajaa yleisurheilukerhon vetäjänä. Myöskään Riitta Tikan paikkaaminen kanttiinissa ja Kunniakierroksen organisaattorina ei ole ollut helppoa.

– Kioski on kentän sydän, jonka merkityksen tajuaa silloin, jos se olisikin kiinni. Riitta on hoitanut kioskia vuosia. Harri Saari puolestaan on tuonut kentälle lajiosaamista ja koonnut kisajoukkueet, Heikki Rönni kiitteli uusiin seuroihin siirtynyttä voimakolmikkoa, joka palkittiin yleisurheilukauden päättäjäisissä.

 

Luja-Lukko nosti tärkeät taustajoukot esiin palkintotilaisuuden alkajaisiksi. Harri Saari ja Riitta Tikka kuuluivat vuosia yleisurheilujaoston kantaviin voimiin.

Kotikenttää kauemmas kisailemaan

Riitta Tikan rinnassa sykkii poikkeuksellisen suuri pälkäneläinen urheilusydän, sillä hän hääri kioskissa vielä vuoden sen jälkeen kun oma tytär Amanda Saari oli jo siirtynyt Tampereen Pyrinnön riveissä isommille kentille.

Saari on ollut vakiokasvo edellisvuosien palkitsemistilaisuuksissa. Nyt häneltä saatiin Nuijalle tuoreita kuulumisia uinnin ensimmäiseltä maajoukkuereissulta, joten urheilu-ura etenee edelleen monella rintamalla.

Myös pokaaleja pokanneet olivat yleisseuran monipuolisia kasvatteja. Esimerkiksi yleisurheilun piirinmestaruusmitaleista palkittu Aaro Aho ehti kesän aikana suunnistaa Valkeakosken Hakan riveissä kaksi SM-hopeaa.

Pokaaleista, pytyistä ja mitaleista notkuneen palkintopöydän tyhjennystalkoot veivät toista tuntia.

Yleisurheilujaoston puheenjohtaja Heikki Rönni kiitteli urheilijoita hienosta menestyksestä, mutta iloitsi vielä mitaleitakin enemmän kilpailijoiden kasvaneesta määrästä. Ruohonjuurityötä tehdään viikkokisoissa, joiden osanottajamäärä kasvoi kesän aikana 199 urheilijaan. Mukana oli sata tyttöä ja 99 poikaa.

– Keskimäärin torstai-illan kisoissa oli 71 osanottajaa, Heikki Rönni ynnäsi tilastoja.

Nuoria urheilijoita kannustetaan kisailemaan kotikenttää kauemmas. Seura on säätänyt palkintoperusteitaankin sellaisiksi, että niissä huomioidaan osanotto kunnan ulkopuolisissa kisoissa ja etenkin päätapahtumissa eli piirinmestaruuskisoissa.

Pm-kisoissa jaettavien sisulisäpisteiden määrä kasvoi viime vuonna 125:llä. Pälkäneläisurheilijat keräsivät 350,5 pistettä ja nostivat Luja-Lukon piirin 13. parhaaksi seuraksi. Pisteiden määrä lisääntyi saman kokoluokan seuroissa ylivoimaisesti eniten, joten Luja-Lukko on onnistunut tavoitteessaan: seuran värit näkyvät entistä enemmän Ratinan sisulisähuipentumassa, ottelumestaruuskisoissa, viesteissä ja maastojuoksuissa.

Parikymmentä pälkäneläisurheilijaa pärjäsi piirinmestaruustasolla. Kuvassa Ilmari Aho, Saara Makkonen, Siiri Kotanen, Siina Kanerva, Topi Rönni, Ilari Hurskainen, Rauli Aho, Aaro Aho, Anna-Sofia Koivisto, Seela Kanerva, Senna Kanerva, Iina Hurskainen, Iiris Kaukonen ja Hanna Hirvonen.

– Pitkä kisakausi huipentui Valkeakoskella maastoviestiin. Siellä Luja-Lukolla oli suurten seurojen tapaan kaksi joukkuetta. Ykkösjoukkue sijoittui hienosti 15. tilalle, Heikki Rönni kiitteli.

 

Seura ei aseta tulostavoitteita

Kasvattajaseura on hyvillään mitaleista, menestyksestä ja kehityksestä, muttei aseta varsinaisia tulostavoitteita.

Yleisurheilukauden päättäjäisissä tähdiksi nostettiin kaikki aktiiviset urheilijat, ei pelkästään parhaina palkittuja. Notkuva palkintopöytä ja Nuijan täyttänyt väkijoukko sekä mitalikahvien iloinen puheensorina kertoivat siitä, että yleisurheilu purjehtii Pälkäneellä hyvässä myötätuulessa. Tiedossa on lisää menestysvuosia, sillä parhaina palkittiin 9–10-vuotiaita kisakenttien lupauksia.

Parhaan urheilijan pokaalin pokkasi yhdeksänvuotiaiden poikien moniottelun Suomen ennätystä hätistellyt Topi Rönni. Laitikkalalainen jäi ennätyksestä kahdeksan pisteen päähän. Monipuolinen yleisurheilija teki ikäluokassaan Suomen kärkitulokset monessa lajissa ja kahmi kesän aikana kasan piirinmestaruuksia sekä maasto- että ratakisoista.

Siina Kanerva (vasemmalla), Topi Rönni ja Ilari Hurskainen palkittiin isoimmilla pokaaleilla. Rönni on seuran paras yleisurheilija, Kanerva ja Hurskainen saivat sisulisätytön ja -pojan palkinnot.

Sisulisätyttönä palkittiin keihään piirinmestaruuspronssia heittänyt Siina Kanerva. Hän ylsi pistesijoille myös kymmenvuotiaiden kiekossa ja kuulassa.

Sisulisäpoika on Ilari Hurskainen. Hän heitti kymmenvuotiaiden poikien kiekon piirinmestariksi ja otti pronssia keihäässä. Korkeudessa, tonnilla ja neliottelussa Hurskainen oli pistesijoilla.